„Furcsának tűnhet ezt kijelenteni, de a legelső követelmény egy kórház iránt az, hogy ne ártson a betegnek.”

Amikor tavaly az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról döntött, hogy 2020 az ápolók és szülésznők nemzetközi éve lesz még sehol nem volt a koronavírus. Azért döntöttek így, mert a 200 évvel ezelőtt született Florence Nightingale előtt szerettek volna tisztelegni.

Florence Nightingale 1820. május 12-én született, jómódú brit családban. Ápolónői hivatásával a krími háborúban (1853-56) tűnt fel, amikor a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt.

A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket. Angliába visszatérve az emberek hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert, a róla elnevezett nővérképző 1860-ban nyílt meg. Több tanulmánya is megjelent nyomtatásban, számos megállapítása ma is érvényes. Ő fogalmazta meg például azt, hogy „az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

Florence Nightingale volt az első nő, aki Becsületrendet kapott a brit birodalomban, 1907-ben tüntette ki VII. Edward király. Születésnapja lett az Ápolók Nemzetközi Napja, amit 1965 óta ünneplünk.

Az Ápolók Nemzetközi Tanácsa (ICN) 2018-ban kezdeményezett egy hároméves kampányt, amelynek célja, hogy emeljék az ápolói hivatás megbecsülését a világon mindenhol. Nemcsak a törvényhozásra szeretnének hatást gyakorolni, de támogatást is nyújtanak az ápolóknak, hogy maguk is képesek legyen a vezetésre, tanulásra és egy világméretű mozgalom építésére.

A Nursing Now elnevezésű kampány arra is felhívja a figyelmet, hogy az egész világ ápolóhiánnyal küzd, már évekkel ezelőtt jelezték, hogy legalább 9 millióval több ápolóra lenne szükség ahhoz, hogy 2030-ra egy elfogadható egészségügyi ellátás legyen jellemző. Európában 2020-ra jósolták, hogy az ápolóhiány el fogja érni a 29 százalékot, vagyis mára legalább harmadával kevesebben dolgoznak az egészségügyben, mint szükséges lenne.

Florence Nightingale nemcsak a betegápolás etikai alapjait teremtette meg, de küzdött az ápolói hivatás képviselőinek anyagi és erkölcsi elismeréséért is. Ez a küzdelem sajnos még ma is tart és országainkra különösen érvényes. A kórházakban, rendelőintézetekben sokkal több ápoló dolgozik, mint orvos, a munka nagy részét ők végzik. Megbecsülésük mégis jóval alulmúlja az orvosokét.

A címben megfogalmazott idézetről a Lámpás Hölgy valószínű maga sem gondolta volna, mennyire aktuális lesz 200 évvel később is.


Ápolók napja (Illusztráció: Pickwizard)