Változott-e valami a választási feltételek tekintetében a koronavírus-járvány ideje alatt, ki vesz részt azok közül a megmérettetésen, akik eddig bojkottra szólítottak? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel foglalkozott a Nova S tévécsatornán Olja Bečković az Utisak nedelje (A hét benyomása) című legutóbbi műsorában, ahol a választásokon való részvétel mellett és ellen is elhangzottak érvek.

A választáson való részvételt ellenző Szabadság és Igazságosság Pártjának (SSP) alelnöke, Marinika Tepić kijelentette, a járvány alatt még rosszabb lett a politikai helyzet Szerbiában, az ellenzék felülvizsgálja a megváltázott körülmények közötti ténykedését. Mindezt annak érdekében, hogy a polgárokkal közösen kifejlesszék az Aleksandar Vučić elleni védőoltást.

– Ki kell fejlesztenünk a Vučić és diktatúrája ellen politikai védőoltást – mondta. Arra a felvetésre reagálva, hogy a gondolkodnak-e a júniusi választásokon való részvételen azt válaszolta, hogy nyolc év propaganda után az ellenzéknek hat hónap szabad sajtóra lenne szüksége, nem másfél hónapra.

– Jöhetnek a választások, én állnék a választásokon induló sor elején, amennyiben az RTS-en (Szerbiai Rádió és Televízió) hangzana el mindez, ha ott hallhatnánk Aleksandar Obradovićot, Marija Lukićot, Milan Jovanović grockai újságírót, akinek felgyújtották a házát, vagyis a valóságot és az igazat városszerte örjöngő lefizetett huligánok és fáklyagyújtogatás nélkül. Ez lenne a legfontosabb feltétel – mondta Tepić.

Arra a kérdésre, hogy szerinte legyőztük-e a vírust és ezért szűntették be a rendkívüli állapotot, vagy csak azért, mert fogytán a türelem, nem tudunk tovább várni a választásokkal, Tepić azt mondta, „nyolc éve élünk rendkívüli állapotban”. Hozzátette, a Szerb Haladó Pártnak (SNS) néhány napja van egy bizonyos számú „önkéntese, akik tömegesen vesznek részt a tesztelésen”.

– Listázzák az aktivistákat a helyi szervezeteken belül, akik holnaptól (vasárnap hangzott el a kijelentés – a szerk. megj.) részt vesznek a tesztelésen, ezzel az előttünk álló választásoknak biztosítanak alibit. De nem lepődnék meg, ha nyár végén vagy ősz elején, amikor mindennel el kellene számolni, megérkezne a vírus egy újabb hulláma és újra bezárnának bennünket – véli az SSP alelnöke.

Az Új Párt (NS) részt vesz a választáson, nem tartozik a bojkottpártiak táborához. A párt elnöke, Zoran Živković szerint semmit sem szabad elhinni Vučićnak, „mindig is hazudott, most pedig kiváltképp, amióta hatalmon van”. A kijelentését azzal támasztotta alá, hogy szerinte „eltitkolja a koronavírus következtében elhunytak számát”.

Živković szerint gyors hatalomváltásra van szükség.

– Nem lehet azt mondani, hogy bojkottáljuk a választásokat és arra várni, hogy ő majd később megváltozik. Természetesen nem fog. Erővel kell leváltani, de nem fegyverrel, hanem az emberek tömegével, akik támogatják majd az ellenzéket, hogy le tudja váltani őt. Van elegendő számú ember, aki ellene van, csak szükség van olyan komoly személyekre is, akik megszervezik a leváltását – nyilatkozta Živković.

A Ne davimo Beograd szervezet képviseletében Dobrica Veselinović volt a műsor vendége, aki elmondta, felülvizsgálják a bojkottról szóló döntésüket, mert még annál is rosszabb körülmények között élünk, mint két hónapja éltünk, de még egyeztetniük kell a polgárokkal, még nem született meg a döntés a választásokon való részvételről.

– Még azt sem tudjuk, hogyan szervezik meg a választásokat, nem tudjuk, hogy emberi életek veszélybe kerülnek-e, hogyan lehet aláírásokat gyűjteni, van-e a hatalomnak erre vonatkozó terve. Ezután lehet erről beszélni – mondta.

További részletek ezen a linken.

A határ

A gyerekek, elsősorban a politikusok saját gyerekeinek politikai poénszerzés céljából történő felhasználásáról, kihasználásáról írt Dejan Ilić a Peščanik véleményportálon. A szöveg apropója Dragan Đilas napokban közétett videója és a hatalmon lévők erre érkezett reakciója volt.

– Mi van akkor, ha Szerbiában az emberek, ha csak egy kicsit is, de mégis normálisak maradtak – tehette fel magának a kérdést Vučić. Mi van akkor, ha a majdnem tíz éve tartó intenzív újradikális zaklatás ellenére megőriztek magukban egy csipetnyi emberséget – lehet, el is csodálkozott. Majd hangosan kimondta: „Sírással nem lehet szavazatokat szerezni.”. Ej, az ember, aki 2012-től egyfolytában picsog és jajveszékel, kapkod a levegő után és tengernyi könnyet ejt saját magát siratva, most meg akarja magyarázni, hogy sírással nem lehet szavazatokat szerezni. Mi nagyon jól tudjuk, Vučić. Nem sírással szereztél szavazatokat, hanem nyers erővel és zsarolással. És lopással, természetesen. Saját magad siratása pedig – az egyszerűen a lelki állapotod szánalmas része.

Az olvasó már tudja, mi történt: legördült egy könnycsepp. Van, aki úgy fogalmazna: egy erős, férfi könnycsepp. Annak, amikor a férfi (hím) elsírja magát (a patriarchális) Szerbiában, külön súlya van. Tudja ezt Vučić is, ezért kapkod naponta levegő után a sírás határán. Meg akarja nekünk mutatni, neki milyen nehéz. Úgy tesz, mintha gyűjtené a szavazatokat, miután ellopta őket. De a könnycsepp, még ha az Đilas könnye is volt, nem férfié volt. Hanem egy szülőé. Együttérzésre szólít. És úgy tűnik, nagyot szólt, miután földet ért. Arra emlékeztette Szerbia lakosait, hogy ők még emberek, hogy képesek megérteni azt, ha valaki zaklatott és aggódik – írja Ilić annak a videónak kapcsán, amelyben Dragan Đilas láthatóan zaklatottak arról beszél, hogy a gyerekei nagyon rosszul viselték azt, amikor az épületükön megjelentek a fáklyás, csuklyás személyek, akik több napon Belgrád különböző pontjain szerveztek akciókat, amelyek során őt szidták.

Ilić szerint nem igaz az, hogy nem lehet sírással, emberi érzelmek kifejezésével választást nyerni– külföldön ez természetesnek számít, és Vučić is azért viselkedik úgy a sajtótájékoztatóin, ahogyan.

A videó megjelenése után a hatalom képviselőinek száját többször elhagyta egy mondat, aminek a lényege, hogy „ez az első alkalom, hogy egy szülő politikai célokra használja a gyerekét, ezzel próbál politikai pontokat szerezni”.

– Nem is olyan régen történt, hogy kamerák előtt Brnabić olyan fényképeket lóbált, amin Vučić gyerekei voltak, amikor épp jótékonysági akciót szerveztek és csomagokat osztogattak azoknak a 65 évnél idősebb polgároknak, akiknek az ő apjuk tiltotta meg, hogy elhagyják a lakásukat – írja a szerző, külön kitérve arra, hogy Vučić a videó megjelenése után női párttársait küldte a Đilas elleni lejárató hadjáratra.

E hadjárat forgatókönyvének van még egy mozzanata – nem is Đilas gyerekei vannak igazi veszélyben.

– Đilas gyerekei az áldozatok? Honnan ez? Az én gyerekeim az áldozatok, az én gyerekeim szenvednek. A lányomat meg akarják erőszakolni, a fiamnak meg azt kívánták, hogy legyen rákos. És, mi van akkor? Ki is valójában a legnagyobb áldozat? Ez a versengés az 1. számú áldozat címéért különben Vučić asztala. De ezzel már tényleg túlzásba vitte és átlépett minden határt, ami miatt minden szülőnek, és a szülőkön kívül szó szerint minden szerbiai lakosnak aggódnia kellene – véli Ilić, aki szerint, ha eddig azt gondoltuk, hogy Vučić számára vannak valamilyen határok, amelyeket semmilyen szín alatt sem lépne át, rá kell jönnünk, hogy valószínű, ezek mégsem léteznek.

– Neki sincsenek határai, és az újradikális férfi és női követőinek sem. Ezért nekünk kell az ő határaikat is meghúznunk – írja Dejan Ilić.

Bővebben itt.

Nyitóképünk: mondo.rs