A szerb parlament szerdai ülésén megszüntette a szükségállapotot Szerbiában, ezzel együtt pedig a kijárási tilalom is érvényét vesztette, de a rendkívüli állapot megszűnésével több dolog is változik a mai naptól.

Szerbia: Megszűnt a szükségállapot – HIVATALOS

Mától a 65 év felettiek is elhagyhatják otthonaikat, de óvatosnak kell lenniük és kerülniük kell a más személyekkel való kontaktust, egyébként a szakemberek mindenkinek ezt tanácsolják.

Az online oktatás folytatódik, május 11-től viszont azok a gyermekek, akik még nem töltötték be 12. évüket visszatérhetnek az iskolába, ha a szülők ezt igénylik. Erről az oktatási minisztérium különleges döntése alapján kerül sor.

Jövő hétfőtől egyes iskoláskor előtti intézmények is fogadják a legkisebbeket. Az óvodákba, bölcsödébe csak azon szülők gyermekei mehetnek, akiknek szülei munkaviszonyban vannak és másként nem tudják megoldani a gyermek felügyeletét.

A nagyobb családi rendezvények megtartása, mint például a lakodalmak, keresztelők, születésnapok megrendezése június 15-ig nem ajánlott.

A színházak és mozik május 31-ig nem nyitnak ki. A szabadban 20 embertől nagyobb csoportok nem alakulhatnak ki, ezért az esetleges sportrendezvényeket nézők nélkül tartják meg.

A tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájmaszk és a védőkesztyű viselése, akárcsak a bevásárlóközpontokban, ahol különleges szabályok vonatkoznak az eladókra és a vásárlókra is, ugyenez helyzet a vendéglátóipari objektumokban is.