Szerbiában szerdán, május hatodikán nem sokkal este háromnegyed kilenc után megszűnt a március tizenötödikén bevezetett szükségállapot: a szerb parlament rendkívüli ülésén szavazattöbbséggel (155 igennel, ellenszavazat nélkül) fogadta el a mai ülés egyetlen napirendi pontját, amely a szükségállapot megszüntetése volt.

Az ülés tíz órakor kezdődött, de nem sokáig tartott, mert Boško Obradović, a Dveri képviselője síppal a szájában vonult ki a szószékhez és sípolni kezdett. Maja Gojković a parlament elnöke többször is felszólította, hogy hagyja abba a sípolást, Obradović azonban ennek nem tett eleget, így Gojković tíz perc szünetet rendelt el és a biztonsági őrökkel eltávolíttatta az ellenzéki képviselőt.

A szükségállapot feloldása azt is jelenti, hogy megváltozik a 65 évnél idősebb polgárok helyzete, akik újból kimehetnek az otthonaikból, amikor azt szeretnék, de betartva az óvintézkedéseket. Csütörtöktől már nem érvényes a kijárási tilalom a hatvanöt évnél idősebbekre, valamint csütörtökön 18 óra után nem kell az otthonaikban maradniuk a hatvanöt évnél fiatalabbaknak.

Továbbra is hatályban maradnak a javaslatok a társadalmi távolság tartására (2 méter), az érintkezések és a nyilvános gyülekezés kerülésére, valamint a védelmi felszerelés használatára. Az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott fokozottan vigyázni és minél kevesebbet kijárni, valamint tartani a távolságot. A helyközi szárazföldi és vasúti közlekedés a kötelező intézkedések tiszteletben tartása mellett működik.

Mennyibe kerül majd csütörtöktől egy maszk a gyógyszertárban?

Szerbiában az elmúlt 24 órában 6.196 személyt teszteltek koronavírusra, akik közül 114 bizonyult fertőzöttnek. A járvány kitörése óta Szerbiában szerda 15 óráig 9.791 fertőzött személyt regisztráltak. Az elmúlt 24 órában három személy hunyt el a COVID-19 okozta szövődményekben, ezzel 203-ra nőtt a járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában. A Vajdasági Klinikai Közponban 35 személyt ápolnak. Összesen 1971 személy gyógyult fel a betegségből.