Darija Kisić Tepavčević járványügyi szakamber, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy bár lassan normalizálódik az élet az országban, egyes korlátozó rendelkezések mégis hatályban maradnak – írja az RTV honlapja.

A válságstáb javaslata szerint májusban még nem nyitnak ki a mozik és a színházak, illetve nyilvános sporteseményeket sem lehet rendezni közönség előtt.

A tanügyi intézmények sem működnek májusban, június 1-től viszont az egyetemeken megkezdődik a vizsgaidőszak.

„Továbbra is a 65 éven felüliek a legveszélyeztetebbek, nekik továbbra is azt javasoljuk, hogy tartsák be a távolságtartás szabályait és zárt térben viseljenek védőmaszkot. A rendkívüli állapot feloldásával és a kijárási tilalom eltörlésével az idősebbek most már bármikor elhagyhatják otthonukat, bár a szakemberek egyelőre ezt nem ajánlják. Az üzleteknek a válságstáb javasolni fogja, hogy jelöljenek ki két reggeli időpontot a héten, amikor csak az idősek mehetnek vásárolni” – mondta Kisić Tepavčević, aki hozzátette, hogy a gyülekezés továbbra is tilos, de várhatóan engedélyezni fogják, hogy a szabadban 20 személy egyszerre tartózkodjon egy területen, ezt azonban a járványhelyzet függvényében megváltoztathatják, illetve ha romlik a helyzet, más korlátozó intézkedéseket is újra bevezethetnek.

‚‚Az adatok jók, a vírus gyengül, de továbbra is jelen van, viszont a helyzet megérett arra, hogy megszűnjön a szükségállapot és ezzel együtt a kijárási tilalom. Ismét felhívom azonban a figyelmet arra, hogy mindenki legyen óvatos és tartsa magát a hatályos rendelkezésekhez, hogy tovább csökkenjen a vírus terjedésének lehetősége”- zárta szavait Darija Kisić Tepavčević.

A szerb parlament ma dönt a szükségállapot megszüntetéséről. Az ülés 10 órakor kezdődik. Ha elfogadják, akkor csütörtöktől a kijárási tilalom is megszűnik.