Június 21-én tartják Szerbiában a parlamenti és a helyhatósági választásokat – ez a döntés született azon a hétfői megbeszélésen, melyen Aleksandar Vučić szerb elnök a politikai pártok vezetőivel tárgyalt, tudatja a Blic.

A választásokat eredetileg április 26-ra írták ki, de azokat a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

A belgrádi lap értesülései szerint a pártok vezetőivel Vučić arról is megegyezett, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a listaállításhoz szükséges aláírásokat nemcsak a közjegyzőnél, hanem az önkormányzatokban is hitelesíthetik, ezzel pedig felgyorsul az egész folyamat.

– Szerdán megszüntetjük a szükségállapotot Szerbiában. A választásokat illetően, elfogadtuk egyes pártok képviselőinek javaslatát, hogy azokat ne június 14-re, hanem 21-re írjuk ki – magyarázta Vučić, aki hozzátette, megvárják az orvosok és járványügyi szakértők véleményét, és annak tükrében szervezik majd a választási összejöveteleket, de mint fogalmazott az elnök, igyekeznek majd demokratikus légkört kialakítani.

Az államfő arra a problémára is rámutatott, ami a helyhatósági választások esetében merül fel, azaz, hogy nehéz lesz az aláírásokat összegyűjteni.

– Egyeztetünk az orvosokkal, hogy a választási folyamat biztonságos legyen, és a velük való megegyezés alapján döntünk a továbbiakról. Köztársasági elnökként mindenkinek jó kampányt és sikeres választási részvételt kívánok. A hatalmi szervekben dolgozó valamennyi munkatársamat arra kérem, hogy a kampány során tanúsítson toleráns, komoly és felelősségteljes hozzáállást – tette hozzá Vučić.