A szükségállapot megszüntetését követő időszakra vonatkozóan az az elképzelés, hogy a hatvanöt évnél idősebbek a járványügyi adatok alapján – melyek továbbra is elérhetőek maradnak – maguk mérjék fel a rájuk leselkedő kockázatot, jelentette ki Predrag Kon járványügyi szakorvos, írja a 021.rs hírportál.

Kon a Nova.rs-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a nyugdíjasoknak továbbra is azt tanácsolják, hogy maradjanak otthon és csak akkor mozduljanak ki otthonról, amikor ez a legkevésbé kockázatos.

– A hatvanöt évnél idősebbek is kimehetnek, ha betartják, amiket tanácsoltunk nekik. Azt mindenkinek személyesen kell eldöntenie, hogy mekkora kockázattal jár, ha elhagyja otthonát, ezért erre készüljenek fel – mondta az orvos.

Kon hozzátette, hogy a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz a maszk viselése, ugyanez pedig javasolt lesz az olyan zárt helyiségekben, mint az üzletek, és a kétméteres kötelező távolságtartás is érvényben marad.

Mindazok, akik külföldről lépnek be Szerbiába, tizennégy napos karanténba kell vonulniuk, de az erre vonatkozó döntést felülbírálhatják és összehangolják a nemzetközi megállapodásokkal és intézkedésekkel.