Ivica Dačić szerb külügyminiszter beharangozta az átkelők megnyitását a szerb-magyar határszakaszon, tudatja a boszniai Nezavisne lap.

A szerb külügyi tárca vezetője rámutatott, hogy a határnyitást a magyar fél kezdeményezte, ő pedig ugyanezt javasolta horvát hivatali kollégájának is, aki még nem válaszolt, míg Bosznia Hercegovina biztonsági minisztere kijelentette, hogy mindenkit letartóztat, aki átlépi az országhatárt.

„Egyes embereknek a fejébe szállt a hatalom, és valamiféle erőt fitogtatnak, miközben most az embereken kellene segíteni. Mindenkinek elküldtük a jegyzéket az intézkedésekről, melyeket foganatosítottunk. Eddig csak a magyar féllel sikerült ezeket összehangolni” – magyarázta Dačić a Prva Televízió műsorában.

A külügyminiszter hozzátette, hogy az EU-ban nincs napirenden egy erre vonatkozó közös döntés, hanem valószínűleg ezt a kérdést minden tagállam önállóan rendezi majd.

A szükségállapot megszüntetésével kapcsolatosan Ivica Dačić úgy fogalmazott, hogy az embereknek talán irreális elvárásaik vannak ezzel kapcsolatosan, de valószerűtlen az, hogy minden visszatér a régibe.