A Szerb Haladó Párt hívei pénteken este Belgrádban a Jadran palota tetőzetén tartottak fáklyás demonstrációt. Az épület a Szent Száva kórház közvetlen közelében található, amely intézményben agyvérzést elszenvedett betegeket kezelnek.

A demonstrálók a pirotechnikai eszközök mellett hangosítást is bevetettek véleményük kinyilvánítására; erősítőkből szólt az ellenzéki politikust, Dragan Đilast becsmérlő kórus.

A kórházak közelében tilos a hangoskodás, a Szent Száva kórház pedig ilyen szempontból is kiemelkedő, hiszen súlyos betegeket lát el, ami miatt a haladók szimpatizánsainak őrjöngése még kevésbé elfogadható – mutat rá a nova.rs portál, amely a közösségi médiában közzétett videókkal támasztja alá, hogy mekkora hangzavart csaptak a kormánypárt hívei.

A kórház igazgatója a portál kérdésére azt válaszolta, hallottak „valami zenét”, de az ablakokat zárva tartották.

Predrag Mitrović kardiológus leszögezte: a kórházak közelében kerülni kell minden olyan tevékenységet, amelyek zavarhatják a betegeket és az orvosokat.

Vujo Ilić politológus szerint a hatalmi pártnak a politikai ellenfelei akcióira adott válaszai rendszeresen nagyon felelőtlenek és rosszak.

„Az ilyen csoportos gyülekezések az épületek tetején és a pirotechnikai eszközök, illetve hangosítás használata nemcsak, hogy sérti a gyülekezési tilalmat, de a közrendre vonatkozó jogszabályokat is. A kormánypárti hívek válasza a polgárok tiltakozására nem tekinthető átgondoltnak és csak a polgárok további irritálását fogja eredményezni” – mondta a politológus.