Bár Aleksandar Vučić államfő szerda esti bejelentése arról szólt, hogy a szerbiai politikum mindenben a szakemberek tanácsait követi, úgy látszik ez mégsincs teljesen így, mert Predrag Kon járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja az RTS-nek azt nyilatkozta, hogy ő, illetve az orvosok többsége azon a véleményen van, hogy a május elsejét is magába foglaló ünnepi hétvégén még nem kell lazítani a korlátozó rendelkezéseken – írja a Blic.

„A szakma szerint ki kellene bírni még ezt a hosszú hétvégét. Volt egy olyan ötlet is, hogy adjuk ezt a hétvégét az idősebbeknek, sétáljanak biztonságos körülmények között, amikor kedvük tartja, de ebből nem lett semmi. Egy kompromisszumos megoldás jött létre a politikum és az orvosok között, amelyről még ma is vitázni fogunk a válságstáb ülésén, de valószínűleg úgy fog alakulni, ahogyan azt Vučić elnök javasolta” – mondta Kon, aki hozáátette, hogy emiatt nem érzi magát valami jól.

Vučić: A hétvégén rövidített kijárási tilalom lesz

A szakember szerint ez a hétvége még nagyon fontos a koronavírus elleni küzdelemben és mindent elronthatnak azzal, ha az emberek csoportos összejöveteleket tartanak.

„Most minden rajtunk múlik. Az időjárás nekünk kedvez, mert esős időt jósolnak, amikor a vírus is lassabban terjed. Szerintem felesleges volt a vita a hétvége körül, mert a jelek szerint ez lett volna az utolsó, legalábbis a helyzet mostani állása szerint. Őszintén szólva, nem érzem túl jól magam emiatt, ezt még ki kellett volna bírni, ha mindannyian a virus elleni küzdelmet tartjuk a legfontosabbnak” – mondta Kon, aki hozzátette, hogy egyelőre a vírus aktivitása csökkenőben van, de ha ismét emelkedik a fertőzöttek száma, újra be kell vezetni a szigorúbb intézkedéseket.

Szavai szerint a szükségállapotot akkor szüntetik meg, amikor a vírus hét egymást követő napon nem mutat aktivitást, de ezek után is folyamatosan követni kell a járávnyügyi helyzet alakulását.