A Google tegnapi bejelentése szerint ingyenessé teszi a Google Meet szolgáltatást; korlátlan hívásidővel és akár 100 fő részvételével szervezhet ezentúl bárki videokonferenciát. Csak egy Google-fiók kell hozzá.

A Google kicsit megkésve tette oda magát a koronavírus járvánnyal kapcsolatos kedvezmények területén. Tegnapi bejelentésük szerint ezt most igyekeznek pótolni és az eddig is létező, csak kizárólag a G Suite üzleti csomagjában előfizetéssel elérhető videokonferencia-szoftverét ingyenessé teszi mindenki számára.

A Meet ingyenes verziója egyéni felhasználók esetében 100 résztvevőt engedélyez, a hívásokat nem lehet rögzíteni és elmenteni, valamint a korlátlan hívásidő csak szeptember végéig lesz érvényben. Az ingyenes verzió azután is megmarad, csak akkor majd maximum 60 percet beszélhetünk egy hívás alkalmával.

A Google fel is turbózta az „alkalomra” a Meetet: rácsnézetet lehet választani, lesz feliratozás, a hívások minőségét zajcsökkentéssel próbálják tökéletessé tenni, és használat közben a fényviszonyokhoz is tud alkalmazkodni a szoftver.

A Google nem is titkolja, hogy az utóbbi időben élre törő Zoomnak akar konkurenciát jelenteni. Hangsúlyozzák, hogy náluk a biztonság az elsődleges, erős titkosításokat használnak, nem engedik be az anonim résztvevőket, valamint plug-in nélkül fut a Meet a – Goodle saját – böngészőjében, a Chrome-ban, valamint a Firefox böngészőben is. Más böngészőkhöz viszont továbbra is szükséges lehet a bővítmény.

A biztonságra való hivatkozással magyarázzák, hogy a Meet használatához kell egy Google-fiók. (A konferenciabeszélgetésekhez máshol általában elég egy linkre rákattintani.) Ez természetesen azt is jelenti, hogy a Google – minden más ingyenes szolgáltatásához hasonlóan – eladhatja a felhasználó kapcsolatrendszeréből és felhasználási szokásaiból kinyerhető adatokat.

A régi jó alapelv szerint: „Ha nem fizetsz valamilyen áruért, akkor te magad vagy az áru.”

Akik rendelkeznek Google-fiókkal, azok számára jövő héttől fokozatosan válik elérhetővé az ingyenes Meet; értesítést lehet kérni, hogy mikor.

A Meet fizetős, üzleti csomagja továbbra is megmarad, ott egy beszélgetésben 250 személy tud részt venni, és lehet például rögzíteni a hívásokat. A szolgáltatás napi felhasználási csúcsa január óta harmincszorosára növekedett, és áprilisban már naponta 3 milliárd percnyi videóbeszélgetés zajlott a Meeten keresztül. Múlt héten a napi felhasználók száma meghaladta a 100 milliót.

A Google mást is bevet, hogy lenyomja a konkurenciát: bejelentették az eddig fizetős G Suite mellé az ingyenes G Suite Essentials szolgáltatást. Ez olyan kis cégeknek, csapatoknak szeretne segítséget nyújtani, akik a levelező mellé szeretnék használni a Meet, a Drive, a Docs, a Sheets és a Slides szolgáltatásokat. Ezt mostantól szeptember 30-ig ingyenesen megtehetik.

A Google Meet eredetileg a Hangouts videokonferencia-alkalmazás része volt a Google Chat mellett. Az óriáscég új stratégiája alapján tavaly ősztől mindkettő a Google Meet részévé vált.


A Google New York-i székháza (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)