– Legkevésbé tőlem függ, hogy mikor kerül vissza az élet a régi kerékvágásba. Ez a járvány alakulásától függ – mondta Aleksandar Vučić szerb elnök az RTS szerda esti műsorában.

Az államfő rámutatott, hogy az elmúlt másfél hónapban emberéletekért harcoltak, főleg az idősek életéért, és ebben sikerrel jártak. A kényelmetlenséget leszámítva nem érezték meg a válságot úgy, mint ahogyan sok fejlett országban.

Vučić azt mondta, a lélegeztetőgépeket, melyeket ebben az időszakban szereztek be, az egészségügyi rendszer jövőjét is megmentették. Ezeket a jövőben szív-, tüdő, és más betegek gyógykezelésére is használni fogják.

– A számadatok alapján bizakodóak lehetünk, hétfőn már megnyitnak a kávézók és éttermek – emlékeztetett a szerb elnök.

Aleksandar Vučić beharangozta, hogy Ana Brnabić kormányfővel holnap ismertetik a korlátozó intézkedések feloldásának részleteit, melyeket a szakemberekkel együttműködve dolgoztak ki.

Csütörtökön 18-kor kezdődik a kijárási tilalom, ami szombaton reggel öt óráig tart. A nyugdíjasok pénteken kétszer is egy órás sétát tehetnek, bármikor napközben. Szombaton reggel 5 és 18 óra között a polgárok kimehetnek, majd 18 óra után a nyugdíjasok mehetnek sétálni. A szombati naphoz hasonlóan vasárnap is kimehetnek a polgárok reggel öt és este hat óra között, majd hétfő reggelig ismét kijárási tilalom lesz. Vasárnap 18 óra után pedig újból a nyugdíjasok mehetnek.