Az újvidéki polgárok vasárnap 20:05-kor nagy számban vonultak ki erkélyeikre, hogy sípokkal, dudákkal, kerepelőkkel tüntessenek az aktuális rezsim ellen, számolt be a 021.rs hírportál.

Habár egy anonim szervező szombat estére is tüntetést jelentett be, az újvidékiek inkább tettek eleget a Ne davimo Beograd (Ne fojtogassuk Belgrádot) elnevezésű kezdeményezés felhívásának, amely azt üzente Szerbia polgárainak, hogy mutassák meg, nem akarnak a diktatúra szolgái lenni.

A polgárok lábosok-, edények- és az erkélykorlátok ütögetésével, valamint sípokkal és dudákkal keltettek zajt Újvidék különböző városrészeiben.

„Amíg egészségügyi dolgozóink a fertőzéssel küzdöttek, a munkások pedig magukat nagy kockázatnak kitéve dolgoztak azon, hogy a városaink működjenek, a hatalmi párt folytatta választási kampányát, fittyet hányva az esetleges következményekre, a járvány-veszélyre pedig úgy tekintenek, mint a népszerűségért folytatott harcra, melynek során mindenáron megmentőként akarnak tetszelegni. Azokat, akik kritikusan írtak róluk, vagy figyelmeztették a közvéleményt, hogy a hatalom részéről előadott mese egy hazugság, azokra a rezsim lesújtott. Végső soron pedig láthattuk, hogy országunkban minden egyetlen ember döntésétől függ, aki szükség szerint orvos, televíziós műsorvezető, rendőr, vagy éppen bíró” – indokolta a Bukom protiv diktature (Zajjal a diktatúra ellen) elnevezést viselő tiltakozás szükségességét a Ne davimo Beograd kezdeményezés.

A szervezők hétfőn este, öt perccel nyolc óra utánra egy újabb, Zajjal a diktatúra ellen elnevezésű tiltakozást jelentettek be.