Aleksandar Vučić szerb elnök és Pásztor István, a tartományi parlament elnöke december 27-én adta át rendeltetésének a Szabadkát elkerülő úgynevezett Y ág utolsó szakaszát, amely a Zombori utat köti össze a kelebiai határátkelő közelében lévő körforgalommal. Sokakban felmerül a kérdés, mi okból avatták fel nagy csinnadrattával az utat, miközben a munkálatok még korántsem fejeződtek be.

Az Y ág kiépítésével több helyi utat – egyebek közt az ősidők óta létező Mélykúti utat – vágtak át, a felüljárók a mai napig nem készültek el, sőt az avatóünnepséget megelőző hetekben az út mentén még árkokat is ástak. Ezzel mintegy hatvan kelebiai családi vállalkozás munkáját lehetetlenítették el, a termelők a földjeiket csak több tíz kilométeres kerülővel tudják megközelíteni.

Kern Imre államtitkár, Bogdan Laban polgármester, Aleksanda Vučić államfő és Pásztor István házelnök az Y ág avatóján 2019. december 27-én.

Szabó Cibolya Dániel kelebiai gazda elmondta, petícióval fordultak az illetékesekhez, a dokumentumot nyolcvannyolc polgár írta alá:

Szabó Cibolya Dániel: Az illetékesek szerintünk a türelmünkre játszanak

– Az illetékesek ezt nem vették figyelembe, lejárt a tizenöt napos határidő. Később próbálkoztunk még egy beadvánnyal, de közben kihirdették a rendkívüli állapotot. Az illetékesek szerintünk a türelmünkre játszanak, kérdéseinkre mindig kitérő válaszokat adtak. Azt erőltetik, hogy kerülőkkel oldjuk meg, de számunkra ez nem gazdaságos. Nemcsak üzemanyagból fogy sokkal több, de rengeteg időveszteséget is okoz. Például a mi gazdaságunkban, amely nem nagy, ezerötszáz liter gázolajjal több fogyott emiatt. Édesapám január tizedike körül járt Bogdan Laban polgármesternél a városházán, akkor azt az ígéretet kapta, hogy négy napon belül biztosítanak alternatív átjárót. Tavaly Kern Imre államtitkár a Márton Áron közösségi házban tartott egy lakossági fórumnak nem nevezhető tájékoztatót, mivel az ott elhangzottakról nem készült jegyzőkönyv. A jelen lévők azonban tanúsíthatják, hogy ott is a türelmünket kérték, amíg el nem készülnek a felüljárók. A korábbi ígéretek még arról szóltak, hogy a Y ággal együtt a felüljáró hidak is megépülnek, de ez nem így történt.

Simon Teréz családja egy közepes méretű gazdaságot működtet:

Simon Teréz: A kelebiaiak szerint a kerülőutat nem lett volna szabad addig megnyitni, amíg legalább egy felüljáró ki nem épül

– A tehénfarmunkon százötven szarvasmarha van: fejősteheneket tartunk, és borjakat is nevelünk, amelyeket vágójószágként értékesítünk. Ehhez földet kell művelni. Saját földünk is van, és jószágtartásra állami földet is kaptunk bérbe. Nemcsak takarmányt, hanem élelmiszergabonát is termesztünk. Az összes föld az út másik oldalán található. A takarmánybekészítés nagy feladat, csak úgy oldható meg, ha sokszor kimegyünk a földre, több géppel és kocsikkal. Számunkra óriási problémát jelent, hogy nincs egyetlen felüljáró sem, hanem nagy kerülővel kell megtenni az utat. Ötven hold föld van az út másik oldalán. Nyolcvan vagon trágya maradt bent, amit nem tudtunk kivinni a földekre. Ez azért is gond, mert szaga van, és elszaporodnak a legyek. Számos ígéretet kaptunk, de nem történt előrelépés, nekünk pedig minden egyes nap számít, hiszen sok egyéb ok is hátráltat bennünket – panaszolta Simon Teréz. Hozzátette, a kelebiaiak szerint a kerülőutat nem lett volna szabad addig megnyitni, amíg legalább egy felüljáró ki nem épül.

A helyzettel kapcsolatban lapunk munkatársa megkereste a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalatot, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastruktúra-fejlesztési Minisztériumot, valamint a szabadkai önkormányzatot. A közvállalat válaszlevelében közölte, hogy ebben a kérdésben nem illetékes, az önkormányzattól és a minisztériumtól pedig lapzártánkig semmiféle válasz nem érkezett.

Értesüléseink szerint április 3-án az illetékesek a Mélykúti úttól nem messze végül betemették az árkot, alternatív átjárót biztosítva ezzel a gazdáknak, a főútra pedig sebességkorlátozó útjelző táblákat helyeztek ki. Kern Imre építésügyi, közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési államtitkár pedig a Pannon Televízió műsorában a következőt nyilatkozta:

– A felüljáró kiépítésére a pályázatot kiírták, és attól függően, hogy lehet az egész folyamatot lebonyolítani a rendkívüli állapot miatt, meglátjuk, mikor tudunk a szerződésig eljutni, de az idén mindenképp befejeznénk. Még egy utat is építenénk a Majurtól, a körforgalomtól a földek felé, úgyhogy két oldalról is meg tudják majd közelíteni a polgárok, a mezőgazdasági termelők a földterületeiket – mondta az államtitkár.

Maglai Jenő: Egy beruházás akkor tekinthető befejezettnek, amikor annak minden részlete a terv szerint elkészült

Maglai Jenő, Szabadka korábbi polgármestere lapunk megkeresésére aláhúzta, hogy egy beruházás akkor tekinthető befejezettnek, amikor annak minden részlete a terv szerint elkészült, és azt az illetékes szakmai bizottság átvette, és csak azután lehet hivatalosan átadni:

– Ebben az esetben a közelgő választások miatt kellett a politikai pontszerzés, ezért adták át így az utat. De nem is ezt látom fő problémának, hanem azt, hogy kiderült: még hat-hétszáz millió dinárra, vagyis öt-hat millió euróra lesz szükség, hogy befejezzék. Az is gond, hogy amikor politikai pontokat kell gyűjteni és fényképezkedni, akkor mindenki ott van, amikor a kellemetlen kérdésre kell válaszolni, akkor pedig senki sincs, mert nem illetékes, vagy nem lehet elérni – emelte ki Maglai Jenő.


 Szabó Cibolya Dániel mögött az ősi Mélykúti út, amelyet az Y ág félbevágott, az átjárást a szalagkorlát és árok is lehetetlenné teszi