Nem szép dolog valótlanságot állítani járványügyi helyzet és szükségállapot idején. Igazából, valótlanságot közölni sose szép, de ilyen esetekben hatványozottan káros, mert előbb vagy utóbb úgyis kiderül az igazság. Még olyan sajtótájékoztatón sem illik ilyet tenni, amelyikre csak a párt- és hatalomhű újságírókat hívják meg, mert – habár a polgárok életét valóban érintő kérdések nem hangzanak majd el – a média munkatársai szinte szóról szóra mindent visszamondanak, leírnak, ami a vezetők száját elhagyja. Így történhet meg az, hogy a valótlanság is megjelenik, amit aztán, ha csak egy kicsit tájékozódik az ember, nagyon könnyű cáfolni.

Azok után, hogy a Szerbiai Egészségügyi Minisztérium által működtet honlapon megjelent, Zenta községben hét személy fertőződött meg koronavírussal, s nem sokkal később a számuk ötre csökkent (két személynek negatív lett a tesztje), a zentai válságstáb sajtótájékoztatót tartott.

Mivel hetekkel korábban az IDEA bevásárlóközpont hivatalosan is megerősítette, egyik dolgozójuknak pozitív lett a tesztje, utána még hat személynél állapították meg a koronavírussal való fertőzöttséget, bizonyára sokan úgy gondolták, hogy a helyi válságstáb, élén Czegledi Rudolf polgármesterrel, részletes és pontos beszámolót tart majd azzal kapcsolatban, hogy a fertőzöttekkel ki érintkezhetett, milyen információik vannak.

És akkor nézzük, mit kaptak a zentaiak ezzel kapcsolatban polgármesteri tájékoztató címszó alatt:

„A polgármester arról is beszámolt, hogy a járványhelyzetre vonatkozó információk megosztása nem tartozik a községi válságtörzs hatáskörébe. Ezt a feladatot a köztársasági válságtörzs, illetve a tartományi járványügyi intézet végzi”

– olvasható a Hét Nap online kiadásában, amiből az derül ki, hogy a zentai válságstáb eddig azért nem tájékoztatott, mert nem tartozik az ő hatáskörébe. Ezzel itt le is lehetne zárni a polgármesteri nyilatkozattal kapcsolatos kérdéseket, de nagy hiba lenne, ugyanis a következő két mondat így néz ki:

„A covid19.rs honlap Zenta községben 5 fertőzöttről tájékoztat, de a betegek közül helyben senkit sem kezelnek, valamint a környezetükben élők, vagyis a családtagok és rokonság megfigyelése is megtörtént. Mivel ez a szám egy ideje nem növekszik, valószínűleg elszigetelt gócpontról lehetett szó.”

Úgy látszik, gyorsan meggondolta magát a válságstáb és annak vezetője is, mert azért valamiféle tájékoztatást csak adott, még akkor is, ha ezzel megcáfolta korábbi állítását, miszerint ez nem az ő hatásköre. Persze, ez a két mondat, amelynek az egyik fele feltételezés, inkább a „nesze semmi, fogd meg jól” kategóriába tartozik, és nem minősül valódi tájékoztatásnak.

És itt elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor a zentaiak rádöbbenhetnek, természetesen csak akkor, ha akarnak, és hisznek a szemüknek és a fülüknek, hogy alaposan átverték őket, ugyanis a többi községben a válságstábok rendszeresen tájékoztatták a polgárokat a helyzetről. Bizonyára furcsa, hogy a betoncsizmás Bogdan Labant, Szabadka polgármesterét kell pozitív és követendő példaként felhozni a zentaiaknak, de a szabadkai válságstáb hol sűrűbben, hol ritkábban, de folyamatosan tájékoztatta az embereket a községben kialakult helyzetről, legutóbb éppen arról, hogy egyre több személyt nyilvánítanak gyógyultnak. A Szerbiai Rádió és Televízió hírműsoraiban a válságstáb vezetői többször is nyilatkoztak az előállt helyzettel kapcsolatban. A csókai polgármester a helyi rádióban beszélt a szükségállapot idején, s közölte, a község területén nincs fertőzött (ez még az első, és eddig egyetlen csókai fertőzött megjelenése előtt történt).

És akkor nézzük, mit mondott Zlatibor Lončar, Szerbia egészségügyi minisztere arra a kérdésre, amikor egy újságíró arról faggatta, hogy helyi szinten miért nem lehet információkat kapni a fertőzöttekkel kapcsolatban:

„Minden helyi válságstáb, minden nap, minden televízión közli az információkat arra a területre vonatkozóan, amelyik az ő hatáskörébe tartozik. Így az Ön információja, hogy csak a központi sajtótájékoztatón lehet adatokhoz jutni, téves. A helyi válságstábok senki elől nem zárkóznak el, és mindennap közlik az információkat.”

Nem nagyon kell ehhez semmit se hozzáfűzni, talán csak annyit, hogy az sem egészen világos, hogy a sajtótájékoztatón jelen levő, magukat újságírónak tartó és nevező személyek miért nem tettek fel ezzel kapcsolatban kérdést? Nem elég bátrak? Vagy felkészületlenül mentek oda, s nem tudták, mit nyilatkozott az egészségügyi miniszter pár napja? Nem olvasnak szerb lapokat, nem nézik a televíziót?

És még mielőtt elkezdődne a felénk irányuló sárdobálás, hogy nekünk csakis az számít, hogy lejárassuk a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt zentai szervezetét, fontosnak tartjuk elmondani, elsősorban nem a pártokkal van a probléma, hanem azokkal, akik városvezetői pozíciót kaptak a párttól, és a fent leírt módon végzik a munkájukat, ami – figyelembe véve az elmúlt időszakot – felelősségteljességet és valós érdekképviseletet nyomokban sem tartalmaz.

Vagyis bennünket nem az érdekel, kik azok, akik Za našu decu pólóban, és kik, akik Biztos pont kitűzővel a kabátjukon osztogatják a kisnyugdíjasoknak az adófizetők pénzén megvásárolt csomagokat (ez az akció igen fontos, csak éppen nem pártpropagandára kellene használni),

nekünk az számít, hogy a felelős személyek megfelelő módon végezzék a feladatukat, és, ha valami meghaladja a képességeiket, akkor ne valótlan állítások sorozatával próbáljanak ködösíteni.

Mi ezúttal is csak a tényeket közöltük, a zentai városvezetés pedig az elmúlt másfél hónapnyi kommunikációjával állította ki a bizonyítványát saját magáról, de ahogy a szólás is tartja: minden népnek olyan vezetője van, amilyet megérdemel.