A kijárási tilalom valószínűleg érinti majd a május elsejei ünnepeket, illetve csak Đurđevdan (május 6-a, Szent György napja) után szüntethetik meg – mondta szerdán Predrag Kon járványügyi szakember a Sputnjiknak nyilatkozva, írja az RTV honlapja.

Kon szerint végleges döntés még nem született az ügyben, de ez a lépés logikusnak tűnik, mert szerinte ezeken az ünnepeken általában nagyobb társaságok gyűlnek össze, ez pedig a koronavírus terjedésének kedvezne, ami lényegesen rontaná a jelenleg javuló tendenciát mutató járványhelyzetet.

A szakember az óvodák és bölcsödék megnyitásáról is beszélt, azt mondta, hogy erre a szükségállapot megszüntetése után kerülhet sor, mert ez a döntés a kijárási tilalommal és a szülők otthonról való munkavégzésével kapcsolható össze.

Mikor nyithatnak ki az óvodák?

„Ha a szülőknek ismét be kell járniuk a munkahelyükre, akkor a kicsiket ismét el kell valahol helyezni. A probléma ott van, hogy a jelenlegi helyzetben nem ajánlatos ezt a nagyszülőknél megtenni, akik a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak” – mondta Kon, aki a nagyobb rendezvények megtartásáról is beszélt.

„A személyes véleményem az, hogy a nyár folyamán mérsekelni tudjuk a korlátozásokat, így meg lehet majd tartani olyan eseményeket, ahol nagyobb számban jönnek össze az emberek, bár ennek az lehet a következménye, hogy ismét komolyabb korlátozásokat kell bevezetnünk. Minden a helyzettől függ. Nagyon valószínű, hogy ősszel, vagy az év vége előtt a vírus ismét megerősödik” – zárta szavait Kon.