Predrag Kon járványügyi szakember az RTS-nek azt nyilatkozta, hogy Szerbiában a koronavírus-járvány lecsengésére a fertőzés tizedik és tizenkettedik hete között lehet számítani, tehát nagyjából öt hét múlva.

„A vírus fokozatosan gyengül, a fertőzötteknek egyre enyhébb tüneteik vannak, a szociális otthonokban végzett teszteléseknél például azt tapasztaltuk, hogy több szociális munkás megfertőződött, de semmilyen tüneteket nem mutattak“ – mondta Kon, aki a rendkívüli állapot megszüntetéséről is szót ejtett.

„Előttünk vannak még bizonyos ünnepek, amikor nagy társaságok gyűlnek össze, a realitás az, hogy csak ezután szüntessük meg a szükségállapotot“ – fejtette ki a szakember, aki arról is szólt, hogy milyen veszélyekkel jár majd az élet fokozatos normalizálása.

„Fokozatosan enyhítünk a korlátozásokon, de fontos megérteni, hogy aki dolgozni kezd, annak be kell tartani minden szükséges intézkedést. Egyelőre biztosan nem nyílnak meg a tanügyi intézmények és nyilvános rendezvényeket sem lehet tartani. A vírus még egy ideig az életünk része lesz, de lassan vissza kell térnünk a normális kerékvágásba. Minden egy kicsit másképp lesz, de egy átmeneti időszak után ez is elmúlik majd“ – zárta szavait Kon.