A Szerbiai Sloga Egyesült Szakszervezet közölte, hogy a dél-koreai Yura vállalat tevékenységét be kell tiltani és a céget el kell zavarni Szerbiából, mivel annak niši üzemében azt tervezik, hogy április 24-én újraindítják a termelést, ami szemben áll niši rendkívüli helyzetek törzskarának döntésével, valamint a járványügyi szakemberek részéről, a szerb kormány válságstábja által kiadott ajánlásokkal is, írja a Danas.

„Úgy véljük, hogy az államvezetésnek a külföldi befektetők, vagyis a szerbiai gazdaság úgynevezett „megmentői” iránt tanúsított alantas politikája a kizárólagos oka annak a katasztrofális helyzetnek, amiben ma a szerbiai munkavállalók vannak” – olvasható a közleményben.

A Sloga közleményében rámutat, hogy Szerbiában a munkavállalók 2014 óta vannak nehéz helyzetben, amióta meghozták a „munkásellenes” munkatörvényt, törvényessé tették az ügynökségeken keresztül történő munkavállalást, és szánalmas összegben határozták meg azt a minimálbért, amit a dolgozók többsége a magánszférában megkeres.

A szakszervezet véleménye szerint a dél-koreai Yura vállalat egészségügyi népirtás követ el azzal, hogy nem tiszteli a dolgozókat, a törvényeket, az egészségügyi előírásokat és az ország alkotmányát sem.

„A koronavírussal kapcsolatos legutóbbi események megmutatták, hogy mennyire olcsó az emberi élet Szerbiában, és hogy a tőke fontosabb egy munkás és annak családja életénél” – áll a Sloga közleményében.

A szakszervezet szerint sokkal aktívabban kell a jogokért harcolni, mivel a szociális párbeszéd csak egy papírra vetett holt betű.

Fotó: FoNet/ Ljiljana Stojanović