Ausztria azt fontolgatja, hogy a nyáron engedélyezné a turisták érkezését Németországból és több más olyan államból, ahol a koronavírus-járványt sikerült kordában tartani, közölte az ország idegenforgalmi minisztere, tudatta a Hina.

Ausztriában tavaly nyáron a német turisták tették ki az össz látogató mintegy 30 százalékát a hivatalos statisztikai adatok szerint. Az osztrák GDP alakulásában az idegenforgalom igen nagy hányadban vesz részt.

„Az utazási korlátozások a következő hónapokban is érvényben maradnak. Azonban ha az országok sikeresen küzdenek meg a koronavírus-járvánnyal, ahogyan azt Németország teszi, valós esélye van annak, hogy kétoldalú megállapodásokat kössünk a turisták fogadására” – mondta a miniszter.

Sebastian Kurz kormányfő szerint az osztrákoknak meg kellene fontolni, hogy saját hazájukban töltsék nyári szabadságukat, így is segítve az állam gazdasági talpra állását. „Külföldi turisták nélkül azonban veszteségeket fogunk elszenvedni” – tette hozzá az idegenforgalmi miniszter a kancellár észrevételéhez.

Április végéig az osztrák kormány előkészíti az éttermek és a turisztikai szektor fokozatos nyitásának tervét.

Ausztriában eddig 14 671 igazolt koronavírus-fertőzésről tudni, 443 személy életét vesztette a fertőzés következtében.