Vladimir Rebić, a szerb rendőrség igazgatója az RTS reggeli műsorának vendégeként arról számolt be, hogy a kijárási tilalom bevezetése óta, annak megsértéséért eddig 4.650 polgárt bírságoltak meg. Az egyik személy 15 nap alatt négyszer is megsértette a kijárási tilalmat, úgy, hogy közben ittasan ült volán mögé.

Rebić elmondta, hogy a pénteken délután öt óra óta érvényben lévő kijárási tilalom alatt a rendőrségnek elég sok dolga akadt, mivel a polgárok kevésbé voltak fegyelmezettek, mint az előző hétvégén.

Pénteken 17 órától vasárnap reggel 7 óráig 425 polgárt büntettek meg, ami a rendőrigazgató szerint mintegy kilenc százalékkal több, mint az előző hétvégén.

Amióta elkezdték szankcionálni a kijárási tilalom megszegését, azóta összesen 4.650 polgárt bírságoltak meg, ami 100.000 lakosra kivetítve 59 személyt jelent.

A kijárási tilalmat legtöbben Pancsován, Valjevóban, és Nagykikindán sértették meg, Prijepoljeban, Zomborban és Kragujevacon pedig a legkevesebben.

A rendőrigazgató szerint a vártnál több a visszaeső, azaz az olyan polgár, aki többször is megsértette a kijárási tilalmat. Emiatt két személyt négyszer, hatot háromszor, tizenkilencet pedig kétszer is megbüntettek.

Rebić elmondta, hogy az egyik polgárt 15 nap alatt négyszer is rajtakapták, hogy megszegte az előírásokat:

Először március végén Surčinban büntették meg, ekkor 50.000 dinár bírságot szabtak ki rá. Alig néhány nappal később, április 4-én közlekedési balesetet okozott, vérében 1,1 ezrelék alkohol volt, ekkor 100.000 dinár büntetést kapott.

Négy napra rá ismét ittasan ült volán mögé, ekkor már 150.000 dinár bírságot kapott. Az idő alatt, amíg a józanítóban volt, a rendőrség tulajdonában lévő tárgyakat tört össze.

Akkor alkut kötött és beismerte bűnösségét, és így négy hónap házi őrizetet kapott.

Április 13-án negyedszer is tetten érték, hogy megsértette a kijárási tilalmat, újfent ittas állapotban. Vérében 1,4 ezrelék alkoholt mutatott ki a teszt. 150.000 dinár pénzbírságot és 60 nap börtönbüntetést kapott.

Vladimir Rebić azt is elmondta, hogy a visszaeső férfit a Padinska Skela büntetés végrehajtási intézetbe zárták.

„A férfi 390.000 dinárral károsította meg a költségvetést és a jogosítványának is búcsút inthet. Ez egyszerűen ostoba viselkedés” – hangsúlyozta a rendőrigazgató.