Belgrádban landolt szombaton az a repülőgép, amely jelentős mennyiségű egészségügyi védőfelszerelést hozott Szerbiába, s amelynek nagy hányadát (akárcsak a szállítási költségeket) az Európai Unió állta. Többek között 800 000 arcmaszk volt a csomagban, melyeket Brüsszel a szerbiai polgároknak adományozott.

Sem Fabrizi, az EU szerbiai küldöttségének vezetője kijelentette: ez a tizenegyedik szállítmány, amelynek szállítási költségeit az unió állja, összesen 15 ilyen utat finanszíroz.

„Eleget tettünk Szerbia segítségkérésének, igyekszünk segíteni beszerezni és leszállítani a kórházak és orvosok védelméhez szükséges eszközöket” – mondta Fabrizi.

Az uniós támogatások között volt 100 triázskonténer, melyeket ugyancsak az EU finanszírozott, s melyek 15 szerbiai intézmény és kórház keretében várják a betegeket.

„Arcmaszkok, érintésmentes hőmérők, mintegy 200 000 egészségügyi kezeslábas is van a csomagban azok számára, akik az egészségügyben, az idősgondozásban, illetve más, veszélyeztetett csoportokkal dolgoznak” – jelentette ki a szállítmány fogadásakor Ana Brnabić kormányfő.

Az egészségügyi felszerelés Kínából érkezik, egy-egy gép szállítási költsége 400 000-500 000  euró között van. Az unió 15 ilyen járatot pénzel.