Ahogyan arról csütörtökön beszámoltunk, a magyar kormány döntése alapján a koronavírus-járvány miatt május 4-től csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek Magyarországon.

Gulyás: Csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek május 4-től

Szerkesztőségünket többen is megkeresték azzal a kérdéssel, hogy a vajdasági tanulók, akiket érint a kérdés, mitévők legyenek, illetve ha átlépik a határt karanténba kell-e vonulniuk?

Hivatalos információ még nincs az ügyben, de ezzel kapcsolatban Vicsek Annamária oktatási államtitkár ezt a bejegyzést írta a A jelen és jövő pedagógusai csoportban:

„Magyarországon idén érettségiző vajdasági tanulók figyelmébe!

A magyar kormány tegnapi bejelentésével kapcsolatban, miszerint május 4-én lesz megtartva az érettségi, sok szülő fordult hozzám tanácsért. Felvettem a kapcsolatot Maruzsa Zoltán kollégával, akitől megtudtam, hogy a magyar kormány dolgozik az ügyön. A kormányhivatalok fel fogják venni a kapcsolatot a külhoni diákokkal, és kétféle módon segítik logisztikailag az érettségi lebonyolítását:

– méltányos határátlépéssel – tehát nem kell kéthetes karanténba vonulni, amikor Szerbiából Magyarországra érnek – (ez azt jelenti, hogy MA NEM KELL útnak indulni, hogy május elejére lejárjon a karantén!)

– kollégiumi szállás biztosításával (egy tanuló – egy szoba) arra a pár napra.

A kérdés egyelőre az, hogy mi fog történni, amikor az érettségit követően visszajönnek Szerbiába – folyamatban van a megoldás-keresés, ha valami biztosat tudok ezzel kapcsolatban, azonnal jelentem majd.”