A koronavírussal kapcsolatos világméretű pánikkeltés nem indokolt, ennek ellenére fontos betartani azokat a higiéniai szabályokat, amelyeket egyébként is be kell(ene) tartani, és ajánlatos elkerülni az emberekkel való közvetlen kapcsolatot. A valódi és nagyon súlyos kérdés azonban az, hogy az új típusú koronavírus természetes vagy mesterséges eredetű-e – nyilatkozta lapunknak Dr. Fehér Illés orvosi biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, a szerbiai biokémikusi kamara tagja.

– Fölmerül bennem egy nagyon súlyos kérdés: ez a vírus, ami most világszerte terjed, mesterséges vagy természetes vírus? Egyáltalán hogyan keletkezett? Erről senki sem beszél! Tudjuk, hol jelent meg először, de arról, hogy milyen módon keletkezett, már nem szólnak a hírek. Vannak hangok, miszerint állati eredetű… Minden további kérdés ennek a vetületéből ered. Most már eljutottak addig, hogy megismerték a vírus genetikai kódját, de azt, hogy a megbetegedés után a szervezetben kialakul-e immunitás, azt még nem tudjuk. Talán a pánikkeltés legnagyobb oka ez: nem tudni, hogy az emberi szervezetben kifejlődik-e ellenállás, vagy nem? – mutatott rá a biokémikus, és azt mondta, furcsállja ezt a fajta világméretű pánikkeltést.

– Ha megnézzük az adatokat, a közönséges influenzajárványban is körülbelül hét-nyolcszázezer ember betegszik meg évente, az elhalálozottak száma pedig harminchat-negyvenezer körül mozog, és abból nem csinálunk pánikot. Most, hogy van kilencszázezer megbetegedett, az egész világ fölhördült. Ha az elhalálozottak számát összehasonlítjuk az összes megbetegedett számával, akkor azt látjuk, hogy arányában ez sem magasabb, mint a közönséges influenzajárványnál. Az is tény, hogy ez a betegség, ez a vírusfertőzés szintén azokat támadja, akiknek már eleve valami krónikus betegségük van, na és az idős személyeket. Tehát ez logikus: minden fertőző betegség elsősorban azokat támadja, akiknek az immunrendszere valamilyen módon sérült. Itt nincs semmilyen újdonság, aminek meglepetést kellene okoznia.

Hogy miben különbözik a koronavírus-járvány a közönséges influenzajárványtól, Fehér Illés német tudósok kutatási eredményeivel szemléltette.

– Különleges, úgynevezett betegségprogramozással foglalkozó német kutatók bebizonyították, így tény, hogy ez a vírus, ez a fertőzés gyorsabban terjed, mint például az influenza. A német kutatók szerint az influenzajárványnál a fertőzési index 1,1, míg az új típusú koronavírus esetében ez az index 2,1. Köznyelvre lefordítva ez azt jelenti, hogy egy influenzavírussal fertőzött személy egy-másfél embert fertőz meg, a koronavírus esetében egy embert kettő-kettő és felet. Tehát mindenképpen gyorsabban terjed, és amit mondanak, hogy kerüljük a direkt kontaktusokat, ez helyénvaló, de ezt a nagy pánikkeltést nem látom indokoltnak.

A biokémikus elmondta, hogy hogyan kell megfelelően védekezni, és arra is rámutatott, a maszk nem attól véd, hogy elkapjuk, hanem hogy ne adjuk tovább a fertőzést.

– Lehetőleg kerüljük a direkt kontaktusokat. A kézmosás eredendően tényleg nagyon fontos, ez egyébként is az, de most hatványozottan. A maszk viselése nem fog megvédeni a fertőzéstől, viszont, ha maszkot hordok, és ne adj’ isten vírushordozó vagyok, amiről még nem tudok, akkor a maszkkal meg tudom akadályozni, hogy mást megfertőzzek. Attól a pillanattól kezdve ugyanis, hogy valaki elkapja a fertőzést, a tünetek kialakulásáig körülbelül két-három hét telik el, és közben nem tudja, hogy fertőzött, de már megfertőzhet másokat. Ez a lényeg! Szeretném még kihangsúlyozni, hogy ilyen helyzetekben mindig megjelennek a haszonlesők is. Mire gondolok? Nagyon sok hirdetést látunk, hallunk a televízióban és a rádióban, hogy ilyen meg olyan vitaminpreparátumok növelik az immunitást. Ez viszont közönséges biznisz! Apám gyógyszerész volt, és amikor azt akarta mondani, hogy egy-egy gyógyszer hatástalan, akkor csak legyintett, és azt mondta, „fiam, szentelt víz”. Tehát vigyázzunk arra, hogy ne dőljünk be feleslegesen a haszonleső reklámok üzeneteinek! – figyelmeztetett Fehér Illés.

Az írás nyomtatott formában a Családi Kör hetilapban jelent meg 2020. április 9-én.

[democracy id=”16″]