Ingyenesen elérhetőek filmek, dokumentumfilmek, beszélgetések az interneten, így próbál a kormány támogatást adni ahhoz, hogy idén a szokásos rendezvények nélkül is megemlékezzünk a holokauszt magyar áldozatairól.

Az Országgyűlés 2000-ben döntött arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. Azért ezt a napot választották, mert Magyarországon 1944-ben ekkor kezdődött a zsidók gettóba zárása.

A gettósításról szóló törvény ugyan csak április 28-án jelent meg, de a hatóságok olyan szorgosak voltak, hogy már április 16-án munkához láttak, Kárpátalján. A gettósítást követően hamarosan megkezdődtek a deportálások, mindössze négy hét alatt több mint 400 ezer személyt indítottak útnak a haláltáborok felé.

A magyar vidéki zsidóságot a háború végére teljesen felszámolták, Budapesten százezer főre becsülték a túlélők számát. A holokauszt magyarországi áldozatainak száma elérte a 600 ezer főt.

A Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook oldalán és YouTube csatornáján mától elérhetővé válnak a következő tartalmak: Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának köszöntője; Németh Linda és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészeinek összefoglalója az emléknapról és a múzeumról; Mezei Mónika tanárnő rendkívüli történelemórája a magyar holokauszt emlékezetéről és Klacsman Borbála történész beszélgetése Fahidi Éva írónővel, színésznővel, holokauszt-túlélővel.

Dokumentumfilmek közül látható: Ámos Imre, az Apokalipszis festője; Egy világkiállítás hatása az Apokalipszis festőjére; Csodarabbik földjén/Ad tudtul fiaidnak; Akik lelke megmaradt a hitben – a debreceni zsidóság története.

Mozifilmek közül elérhető:

Saul fia (április 16. és 23. között)

https://vimeo.com/r/2C7w/UlRQQUtoZm

Jób lázadása (április 16-30) https://www.youtube.com/channel/UCIyc7meXLgW_WIhOMZ8aHKA

Sorstalanság (április 16-30)

https://www.youtube.com/channel/UCIyc7meXLgW_WIhOMZ8aHKA


Holokauszt-napi megemlékezés a budapesti Duna-parton 2019. április16-án (Fotó: Szappanos Veronika, SZMSZ)