Szerbia belügyminisztériuma értesíti a polgárokat és a cégeket, hogy egy trójai típusú kártevő program jelent meg, amely a szerb belügyminisztériuméhoz hasonló e-mail címről terjed. A tárca figyelmezteti a polgárokat, hogy amennyiben az invitations@mup.gov.rs címről levelet kapnak, azt ne nyissák meg, olvasható a minisztérium honlapján megjelent közleményben.

A minisztérium arra kéri mindazokat, akik kaptak, vagy a következő napok során kapnak ilyen levelet, akkor azt jelentsék a minisztérium csúcstechnikai bűnözés elleni osztályán a vtk@mup.gov.rs címen.

A szóban forgó e-mailben a feladó a rendőrség igazgatójaként mutatkozik be és arra kéri a címzettet, hogy fáradjon be a kapitányságra az ellene folyó vizsgálat kapcsán, és hogy nézze meg a levélben csatolt dokumentumokat, illetve szükség szerint fogadjon ügyvédet.

 

Egy olyan elektronikus levélről van szó, amit egy VPN szolgáltatáson keresztül külföldről küldtek, és amely úgy néz ki, mintha a belügyminisztériumból küldték volna, a csatolmányában található pdf.iso fájl pedig trójai vírust tartalmaz.

A minisztérium nyomatékosan felszólítja a polgárokat, illetve a cégeket, hogy az ismeretlen címről érkező levelek csatolmányait ne nyissák meg, de még az ismerős, vagy ismerősnek tűnő címről érkező levelek csatolmányait sem, amennyiben azok tartalma eltérő a megszokottól.

A csúcstechnológiai bűnözés elleni osztály a csúcstechnológiai bűnözés elleni különleges belgrádi ügyészséggel közösen nagy erőkkel dolgozik az elkövetők és azok tartózkodási helyének beazonosításán.