Azok a szerbiai cégek, vállalkozások, amelyek március 15-e és április 10-e között nem bocsátották el dolgozóik több mint tíz százalékát, mától igényelhetik a gazdaságfejlesztő állami támogatást – írja a 021.rs.

A szerb kormány pénteken fogadta el azt az intézkedéscsomagot, amellyel a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásait próbálják meg enyhíteni.

Ennek értelmében mától kérhetik a vállalkozók és cégek az áprilisi, májusi és júniusi adók és illetékek befizetésének elhalasztását.

A kormány határozata az általányadót fizető vállakozókra és a földművesekre is vonatkozik, a bankok, biztosítótársaságok és más pénzintézmények viszont nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Siniša Mali: 5,1 milliárd eurót fordít a szerb kormány a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére

Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, hogy a most be nem fizetett adókat és járulékokat a cégek és vállakozók 2021. január 4-től fizethetik, méghozzá 24 havi részletben.

„Szerettük volna minél egyszerűbbé tenni a jelentkezést, ez azt jelenti, hogy aki igényli az adók és járulékok jövő évre való halasztását, automatikusan felkerül arra a listára is, amely segítségével a dolgozókénti 30.000 dináros segélyt is igényli“ – mondta Mali.

A kormány határozata értelmében a 30.000 dináros minimálbért májusban, júniusban és júliusban kapják majd kézhez a dolgozók, ehhez azonban minden cégnek, illetve vállalkozásnak speciális folyószámlát kell nyitnia.