Siniša Mali szerb pénzügyminiszter felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy éljenek az 5,1 milliárd euró értékű, a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásait enyhítő gazdasági program adta lehetőségekkel, tudatja a Szerbiai Rádió és Televízió.

A gazdasági program jogi kereteit pénteken fogadta el a szerb kormány, és a szerbiai vállalkozók már vasárnap óta adják át jelentkezéseiket az adóhatóság honlapján keresztül.

Kevesebb mint 24 óra alatt 15.000 cég nyitott számlát, és igényelte a program által nyújtott támogatást.

„Mindössze két kattintásra van szükség, és elhalaszthatják az adókötelezettség törlesztését, illetve lehetővé tehetik dolgozóik számára a minimálbér összegének kifizetését” – üzente a pénzügyminiszter.

Szükséges, hogy a cégtulajdonosok, amikor a havi adóbevallásukat beadják, akkor az adó befizetésének dátumaként 2021. január 4-ét jelöljék meg.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy ez az adóbevallás gyakorlatilag a PPP-PD űrlap, amit a munkáltatók egyébként is minden bérkifizetés előtt eljuttatnak az adóhatósághoz.

Azok a jogi személyek, amelyeknek nincsenek alkalmazottai, és ezért nem kell PPP-PD űrlapot benyújtaniuk, automatikusan felkerülnek a kedvezményezettek közé.

Azoknak a cégeknek, amelyeknek több banknál is van számlájuk, az adóhatóság honlapján található applikáció segítségével kell meghatározniuk, hogy melyik bankon keresztül óhajtják a harmincezer dináros minimálbér kifizetését lebonyolítani, illetve ennek segítségével nyithatnak – erre a célra létrehozott – számlát legkésőbb idén április 25-ig.

Miután a cégek megnyitották a számlát, és benyújtották az adóbevallást, nincs további feladatuk, az ügyintézés többi részét az adóhatóság és a pénzügyminisztérium végzi.

Mindazok a gazdasági társaságok igényelhetik a támogatást, amelyek idén március 15-től a rendelet életbe lépésének napjáig nem csökkentették dolgozóik számát tíz százaléknál nagyobb mértékben – nem számítva azokat, akiknek a munkaviszonya a korábban, meghatározott időre megkötött szerződés értelmében szűnt meg idén március 15-e után.

Azok a gazdasági társaságok azonban, melyek idén a március 15-e utáni időszakban tíz százaléknál nagyobb mértékben csökkentették dolgozóik számát – nem számítva azokat a foglalkoztatottakat, akiknek a munkaviszonya a korábban, meghatározott időre megkötött szerződés értelmében szűnt meg idén március 15-e után – nem jogosult a programban előirányozott támogatásra.