Vajdaságban vasárnap estig 424 igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak – mondta Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár – írja a 021.rs.

Gojković a Prva TV műsorában azt mondta, hogy a Vajdasági Klinikai Központban 142 beteget ápolnak, az újvidéki vásárcsarnokban 172 vírushordozót kezelnek, míg a Pancsovai Közkórházban 157 páciens van.

„Vajdaságban jobb a járványügyi helyzetkép, mint Közép-Szerbiában, ennek ellenére életben maradnak a korlátozó intézkedések. A fertőzés ezen fázisára és a következőre is van kapacitásunk. Ha továbbra is fegyelmezettek lesznek a polgárok, ez elég lesz” – mondta az egészségügyi titkár, aki hozzátette, hogy Vajdaságban sok az elhízott, illetve a diabéteszes beteg, ezek pedig fokozott kockázatnak vannak kitéve.

„Különösen attól félek, hogy a kovini, törökkanizsai és verseci speciális intézményekben megjelenik a vírus, itt több mint 3.000 beteget kezelnek. Ezek az emberek fokozottan vannak kitéve a vírusfertőzésnek, és ebből még komoly problémánk lehet” – fejtette ki Gojković, aki arról is beszélt, hogy az első nagykikindai fertőzött – aki később belehalt a vírusfertőzésbe – veseproblémái miatt jelentkezett kezelőorvosánál.

„Tizenkét óra leforgása alatt megállapították róla, hogy koronavírusos, minden orvos védőfelszerelést visel, ezeknek különböző típusaik vannak, attól függően, hogy milyen beavatkozást végez az illető orvos” – mondta a tartományi egészségügyi titkár, aki arra is kitért, hogy Vajdaságban az elmúlt egy hét folyamán 50.000 más betegségben szenvedő polgárt vizsgáltak meg, tehát nem csak a koronavírus-fertőzöttek kiszűrése folyik.

____________________________________________________________________

Fotó: 021.rs