A napokban sokan megkérdőjelezték, hogy jövő héten is hasonló szigorításokat alkalmaz-e a szerb kormány, mint amelyek a katolikus húsvétra vonatkoztak, amikor péntek délután öt órától hétfő hajnali öt óráig, vagyis hatvan órán át teljes kijárási tilalmat rendelt el az államvezetés. A kételkedők is üzent ma Aleksandar Vučić: a szerb elnök Prva Televízió reggeli műsor vendégeként elmondta, a jövő hétvége is hasonlóan zajlik majd, mint a mostani, vagyis az emberek a házaikban és a lakásaikban töltik majd azt az időszakot.

– Lesz idő a tojásvásárlásra és a -festésre is. Beszéltem Irinej pátriárkával, s biztos vagyok benne, hogy az egyház is felelősségteljesen áll majd a helyzethez, s a televízió segítségével tehetünk majd eleget a vallási jogainknak. Így a húsvéti liturgiát mindenki megnézheti, és közben megőrizhetjük az egészségünket és az emberéleteket is – nyilatkozta Vučić, aki hozzátette, nem reális azt várni, hogy nem lesz kijárási tilalom az ortodox húsvét idején.

A szerb elnök szavaiból egyértelműen kiderül, hogy a jövő hétvégén is érvényes lesz majd a kijárási tilalom, s az is megtörténhet, hogy a hatvanórásnál is szigorúbb korlátozás jön majd, ugyanis Zoran Radojičić, Belgrád főpolgármestere kijelentette, indokolt lenne, hogy a következő hétvégén korábban kezdődjön a kijárási tilalom, vagyis, hogy az hosszabb ideig tartson. Radojičić azt mondta, az erre vonatkozó döntést, illetve a pravoszláv húsvétkor követendő szabályokat a járványügyi szakértőknek, és a szakembereknek az illetékesekkel közösen kell meghozniuk.

Főpolgármester: Pravoszláv húsvétkor indokolt a mostaninál is hosszabb kijárási tilalom

Aleksandar Vučić a rendkívüli állapot megszüntetésével kapcsolatosan kiemelte, hogy majd el kell kezdeni foglalkozni a gazdasággal is.

– Amikor csökkenni kezd a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma, akkor gondolkodhatunk a rendkívüli állapot megszüntetéséről. A legnehezebb dolog lesz az iskolák megnyitása, ebben mindannyian egységesek vagyunk, hogy ezt a döntést lesz a legnehezebb meghozni. Rövid időn belül megnyithatjuk a gyárakat és a vendéglátóipari létesítményeket is. Két héttel azután, hogy a fertőzöttek száma egy bizonyos határérték alatt lesz – hogy ez szám szerint mi lesz, ezt a szakemberek döntik el – akkor megszüntetjük a rendkívüli állapotot – húzta alá Vučić.

– Nem szabad halogatni sem a rendkívüli állapot megszüntetését, de ez legkorábban április végén, május elején várható. A gazdasági verseny megkezdődik, és nem szabad lemaradnunk – mutatott rá a szerb elnök.