Pénteken délelőtt Vajdaság több városában is kígyózó sorok álltak az élelmiszerüzletek előtt: a polgárok a legszükségesebb dolgokat vásárolták meg a hatvanórás kijárási tilalom életbe lépése előtt. Mint ismeretes, a szerb kormány csütörtökön hivatalosan is közzétette, április 10-én 17 órától április 13-án hajnali ötig kijárási tilalom lép életbe, s csak azok mehetnek ki, akik a munkahelyükre mennek, valamint, akiknek külön engedélyük van az otthonuk elhagyására.

A hatvanórás kijárási tilalom ideje alatt a kutyatulajdonosok mindennap 23 és 1 óra között sétáltathajták a házi kedvencüket a házuktól kétszáz méteres területen húsz percen át, valamint szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között is – ugyanezekkel a feltételekkel – lehet kutyát sétáltatni.

A legtöbb településen egyesével engedték be az embereket a boltba, vagyis az az elv működött, ha egy személy kijött az üzletből, akkor egy másik bemehetett. A nyugdíjasok pénteken 3 és 8 óra között hagyhatták el az otthonaikat, hogy bevásároljanak a 4 és 7 között kizárólag csak a számukra nyitva tartó üzletekben.

A legtöbben csak két-három napra vásároltak be, nem volt felfedezhető az a fajta vásárlási őrület, ami pár nappal ezelőtt volt jellemző a polgárokra, akik akkor nagybevásárlásba kezdtek, s telepakolták a kosaraikat és a bevásárlókocsikat.

Az élelmiszerüzleteken kívül a bankok, a gyógyszertárak és a posta előtt kellett sort várni, míg a többi üzletbe sokkal rövidebb idő alatt lehetett bejutni.

Stefanović: A polgárok betartják majd a hétvégi kijárási tilalmat, mert tudják hogy szükség van rá

Nyitókép forrása: 021.rs