Branislav Tiodorović járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja kijelentette, hogy a koronvírus-fertőzés legerősebb hulláma nagyjából a pravoszláv húsvétig tart, és ha minden jól megy, akkor talán május közepére fellélegezhetünk – írja a 021.rs.

Tiodorović a Nedeljniknek azt mondta, hogy ez optimista előrejelzés és nagyon sok mindennek kell ahhoz összeállnia, hogy ez így történjen.

„Ha mindannyian betartjuk a kormány rendelkezéseit és nem azon gondolkodunk, hogy miért vezetik be ezeket, valamint, ha az időjárás is a kezünkre játszik, akkor május közepére fellélegezhetünk, persze ez nem jelenti azt, hogy szabadok leszünk mint a madarak” – mondta a szakember, aki azt is megjegyezte, hogy az új típusú koronavírus 20-30 Celsius fokon, illetve 3-as erősségű UVB sugárzás esetén gyengülni kezd.

„Számításaink szerint valamikor május elején kezd majd csökkenni Szerbiában a fertőzöttek száma, persze mindezek csak feltételezések és elméletek, pontosan senki nem tudja mi fog történni, nem szeretnék hiú ábrándokat kelteni a polgárok körében” – mondta Tiodorović, aki arra is kitért, hogy a kínai szakemberek tanácsára vezették be a kijárási tilalmat, a fertőzöttek elkülönítését, valamint a speciális kórházak kialakítását.

„A járvány mindenkit egyaránt veszélyeztet. Ami a kijárási tilalmat és más rendelkezéseket illeti én a polgárok és a demokrácia oldalán állok, de ebben a helyzetben szerintem nem erről kellene vitatkozni, hanem felelősségteljesen kell viselkednünk, hogy kilábaljunk ebből a válságból. Majd ha vége lesz a járványnak, akkor lehet ismét politizálni és a demokrácia lényegéről vitatkozni“ – zárta szavait Tiodorović.

____________________________________________________________________

Fotó: N1