„A protokoll mindenkire ugyanúgy érvényes” – mondta Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese a csütörtökön 15 órakor megtartott sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy az államfőnek is 14 napos karanténba kell-e vonulnia amiatt, mert az elsőszülött fiáról szerdán kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal. A hírt maga az államfő közölte szerda este az egyik közösségi oldalon megjelentetett bejegyzésében. Vučić hozzátette, hogy fiát a belgrádi Infektológiai Klinikán kezelik.

„Ez alól nincs kivétel” – mondta Kisić Tepavčević az újságírónak válaszolva. „A vírus nem szelektál, bárki megfertőződhet. Hogy ez esetben mi lesz a procedúra az attól függ, hogy közeli kontaktust valósult-e meg azzal a személlyel, akiről laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy fertőzött, abban a periódusban, amikor át tudta adni a fertőzést. Ennek tükrében születik majd döntés a továbbiakról, valamint a lehetséges tesztelésről” – tette hozzá Kisić Tepavčević, aki általánosságban beszélt és egyszer sem használta az államfő, vagy Danilo Vučić nevét.

A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese elmondta, a fertőzésveszély a fertőzés első jeleinek megjelenése előtt 48 órával a legnagyobb méretű, de a nagyobb biztonság érdekében a fertőzés első jeleinek megjelenése előtti két hetet tekintik fertőző periódusnak.

(Nyitóképünk az államfő hivatalos közösségi oldalán megjelentetett bejegyzéséből származik, amelyen az államfő és elsőszülött fia, Danilo látható.)