Visszafogottabbak a húsvéti beszerzések a koronavírus-járvány miatt, az ünnepi vásárlások értéke elmarad a korábbi években tapasztalttól – mondta el az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek.

Vámos György jelezte: az elmúlt két évben a húsvéti költekezések hatására 50-60 milliárd forinttal is megugrott az élelmiszerboltok forgalma a január-februárihoz képest, ilyen felfutásra most nem számítanak.

A járványhelyzet felforgatta a vásárlási szokásokat az elmúlt másfél hónapban. Fontosabb bejelentések után megrohanták a vevők az üzleteket, három nagy hullámban vettek élelmiszereket és napi fogyasztási cikkeket. Az utóbbi napokban már olyan jelzések érkeztek az OKSZ-hez, hogy a megszokottnál kisebb a forgalom.

A csütörtök és a szombat a várakozások szerint erős lesz (Magyarországon a nagypéntek munkaszüneti nap).

A vásárlásokat feltehetően az is visszavetette, hogy a járvány miatt felhalmozott készletek állnak a háztartásoknál. Továbbá mindenhol megindult az áremelkedés, ami elsősorban az élelmiszereknél érezteti a hatását.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak Magyarországon az egy évvel korábbinál. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, átlagosan 1 százalékkal.

Éves összehasonlításban az élelmiszerek ára 7,6 százalékkal nőtt. A sertéshús ára 27,4, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,9 százalékkal emelkedett. Az idényáras élelmiszerek körében a friss gyümölcsök 24,7 százalékkal drágultak, a zöldségek ára pedig 1,6 százalékkal emelkedett. A burgonya 2,4 százalékkal olcsóbb volt a tavaly márciusi áránál.

A cukor ára 10,1, a tejé 9,1, a kenyéré 8,4 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,2, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal emelkedett.

Az éves maginfláció a februári 4,1 százalékról 4,3 százalékra emelkedett. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számolt infláció 4,2 százalékos volt.

Az élelmiszerárak jelentős növekedése mellett meg kell jegyezni, hogy a visszaeső olajárak hatására az üzemanyagárak csökkentek Magyarországon is, kérdés, hogy ez mennyire jelent vigaszt a háztartásoknak a kijárási korlátozások idején.


Húsvéti nyuszi 2020-ban (Illusztráció: Pixabay)