Ana Brnabić kormányfő szerdán kijelentette, hogy a szakemberek a 24 órás kijárási tilalom bevezetését kérik, a pénteken 17.00-től hétfőn 5.00-ig tartó tilalomról szóló döntés pedig azért született, mert a polgárok hétvégenként a legfegyelmezetlenebbek és nem tartják be a kormány rendelkezéseit – írja az RTV honlapja.

Brnabić azt mondta, hogy a minimumra kell csökkenteni a másokkal való érintkezést, különben a lakosság hatalmas árat fizet a fegyelmezetlenségért.

„Most lépünk be a fertőzés hatodik hetébe, a hétvégére várjuk a járvány tetőzését. A polgárok egyre jobban felismerik a kormány rendelkezéseinek szükségességét, de a hétvégi adatok nagyon rosszak. Láthatják mennyi ember van az utcán. Csoportosan sétálnak, kerékpároznak, kocognak, viszont mi tudjuk, hogy ennek következtében nő a fertőzöttek száma, ezért kell meghoznunk ezeket az döntéseket. Higgyék el senkinek nem lesz baja, ha két hétig nem megy el kocogni” – mondta a kormányfő a Prva TV műsorában.

Az egész országra érvényes a kijárási tilalom péntek délután öttől hétfő hajnali ötig!

„Az egészségügyi rendszer igencsak le van terhelve, a belgrádi és niši kórházak megteltek. A tervek szerint a pancsovai és a batajnicai kórházat is átalakítjuk a fertőzöttek fogadására. Mindez elkerülhető lett volna, ha a polgárok fegyelmezettebbek. Ha így folytatódik, akkor összeomolhat az egészségügy és úgy járhatunk, mint az amerikaiak, vagy mint néhány európai ország” – tette hozzá Brnabić, aki azt is elmondta, hogy a járványügyi szakemberek éppen ezért a 24 órás kijárási tilalom bevezetését javasolják.

„A szakma ezt szorgalmazza, mi viszont szeretnénk ezt elkerülni. Vučić elnök azt mondta, mielőtt erre sor kerülne, meg kell fontolnunk még néhány lépést, például lezárhatjuk a vírus gócpontjainak számító városokat: Belgrádot, Valjevót és Ćupriját. Döntéseinkről a polgárokat időben informáljuk majd, ahogy eddig is tettük” – zárta szavait a kormányfő.