Nadia Calviño gazdasági miniszter a La Sexta csatorna televíziós adásban jelentette be, hogy a spanyol kormány alapjövedelem bevezetését tervezi annak érdekében, hogy segítse a koronavírus-járvány miatt pénzügyileg nehéz helyzetbe került állampolgárait – írja a 444.hu.

Ha tényleg bevezetik, Spanyolország lesz az első Európában. Calviño azt mondta, hogy olyan gyorsan lépnek, amilyen gyorsan lehet, és nem csak a krízis idejére tervezik, hanem azon túlmenően is. Pontos dátumot a miniszter ezzel együtt még nem mondott.

Calviño a terv részleteiről nem beszélt, csak annyit mondott, hogy az illetmény illeszkedne az egyes családok életkörülményeihez. Annyit tudni csak, hogy minden kötelezettségtől mentes havi jövedelemről van szó.

Spanyolországot március 14-én zárták le a koronavírus-járvány miatt. Azóta az éttermek, bárok, szállodák is bezártak. 135 ezer regisztrált fertőzött van az ország, és 13 ezer ember életét követelte idáig a vírus.

Finnországban 2019-ben kísérleteztek a formulával. Akkor 2000 munkanélkülieknek járt alapjövedelem, és sikerült is javítani életminőségükön és egészségi állapotukon, de többségük továbbra is munkanélküli maradt.

_________________________________________________________________________________________________

Nyitóképünkön Nadia Calvino, spanyol gazdasági miniszter látható. Fotó: AFP