Nebojša Stefanović belügyminiszter a Szerb Rádió és Televízió (RTS) ma reggeli műsorában azt mondta, hogy a rendőrség adatai szerint a szombat 13 órától hétfő reggel 5 óráig tartó kijárási tilalmat 600-700 ember sértette meg – írja az RTV honlapja.

A miniszter arról is beszélt, hogy minden olyan személy ellen, aki megszegte a rendelkezést, szabálysértési feljelentést tesznek, súlyosabb esetben pedig büntetőeljárás indul ellenük.

„Remélem, hogy az emberek látják, hogy ez az ő érdekükben történik, ezekben a napokban kulcskérdés, hogy ne legyenek újabb fertőzöttek, és hogy védjük a polgárok egészségét” – mondta Stefanović, aki arról is szót ejtett, hogy a legtöbben Belgrádban, Újvidéken, Mitrovicán és Nagykikindán sértették meg a kijárási tilalmat, Jagodina, Prijepolje, Vranje, Kraljevo és Zombor polgárai voltak a legfegyelmezettebbek.

Az önkéntes karanténnal kapcsolatosan a belügyminiszter azt mondta, hogy valamivel jobb a helyzet, mint néhány nappal ezelőtt.

„Minedenkinek tudnia kell, hogy ha megszegi ezt a korlátozást, nagyon komoly büntetéssel számolhat. Már két ítélet is született ilyen ügyben. Három-, illetve két év börtönbüntetést kapott az a személy, aki megszegte az önkéntes karantént“- fejtette ki a miniszter, aki hozzátette, hogy Szerbiában sem a státusza, sem a pénze nem véd meg senkit akkor, ha ezeket a szabályokat áthágja.

[democracy id=”14″]

Nebojša Stefanović azt is elmondta, hogy a rendőrség állományában jelenleg 31 koronavírussal fertőzött személy van, mintegy 900-an vannak önkéntes karanténban, egy 58 éves rendőr pedig belehalt a vírusfertőzésbe.

____________________________________________________________________

Fotó: RTV