Predrag Kon járványügyi szakember azt mondta, hogy Szerbia belépett a koronavírus-fertőzés ötödik hetébe, és bebizonyosodott, hogy a vírust nem lehet ellenőrzés alatt tartani – írja a 021.rs.

A szakember szerint Szerbiára nézve most következik a járvány legnehezebb szakasza.

„Folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma, már nem lehet a vírust ellenőrzés alatt tartani. Számítottuk rá, hogy ez be fog következni és amennyire lehet felkészültünk rá. A kórházakban az egészségügyi személyzet közül is sokan megfertőződtek, ezért a közeljövőben az egészségházakra és a választott orvosokra is nagyobb szerep hárul majd” – mondta Kon.

Kínai orvosok: Szerbiában be kell vezetni a huszonnégy órás kijárási tilalmat

Branimir Nestorović tüdőgyógyász szerint Szerbia a vírusfertőzés első négy hetében kivédte az első támadást, de a következő hétvége lehet a sorsdöntő.

„A jövő hétvégétől félek nagyon, akkor lesz két hete annak, amikor mindenki az utcán sétált. A kijárási tilalom bevezetésével a legveszélyeztetettebb korosztályt megvédtük, de azon a hétvégén rengeteg fiatalt lehetett látni az utcán, bárki megfertőződhetett. A következő két hét sorsdöntő lesz. Bármi megtörténhet, eddig olcsón megúsztuk” – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a kormány mindent megtett a polgárok egészségének megóvása érdekében és ezek után szigorításként már csak a 24 órás kijárási tilalom bevezetését rendelhetik el.

____________________________________________________________________

Fotó: Fonet