Boris Johnson tizenegy nap betegség után vasárnap köhögéssel és lázzal kórházba került, hétfő este már az intenzív osztályon kezelik – írja a BBC. Johnson szóvivője közölte, mostantól a külügyminiszter Dominic Raab helyettesíti majd.

Hétfő kora délután Boris Johnson brit miniszterelnök még azt közölte, hogy jó hangulatban van és folyamatosan dolgozik az új koronavírus okozta betegsége miatt szükségessé vált kórházi kezelése közepette is.

A Downing Street előző este jelentette be, hogy az 55 éves kormányfőt elővigyázatossági megfontolásokból, orvosának tanácsára kórházba szállították, miután betegségének egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak. E tünetek közé tartozik a magas láz.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hangsúlyozta, hogy Johnsont nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba. Hozzátette: a kitartó tünetek miatt született az a döntés, hogy észszerű lenne, ha kórházi orvosok is megvizsgálnák a kormányfőt. Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a COVID-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán.

A hétfői tájékoztatásból kiderült az is, hogy a brit miniszterelnököt a londoni St. Thomas kórházban kezelik. A kórház néhány száz méterre van a Downing Street-i kormányfői rezidenciától, a Temze túlpartján, éppen szemben a parlament épületegyüttesével.
A Twitteren hétfő délután közzétett üzenetében Johnson tudatta, hogy rutinvizsgálatok céljából ment kórházba, de egyébként jó hangulatban van, és folyamatosan kapcsolatban áll stábjával. Betegágyából is arra intette a briteket, hogy a kormányzati útmutatást betartva maradjanak otthon, ezzel is segítve az állami egészségügyi szolgálat (NHS) életmentő munkáját.