Dr. Predrag Kon epidemiológus szerint a koronavírus-járvány elleni küzdelem miatt foganatosított intézkedések még legalább két hétig tartanak. A szakorvos a teljes kijárási tilalom kérdésével is foglalkozott, írja a B92.

A járványügyi szakorvos szerint a teljes kijárási tilalom bevezetése túlságosan súlyos lépés lenne, viszont az lenne a járvány megállításának leghatékonyabb módja. Ahhoz azonban, hogy a szakma egy ilyen javaslatot tegyen, ebben a kérdésben egységesnek kell lennie, és szükséges az is, hogy biztosak legyünk abban, hogy az intézkedés a megfelelő eredményt hozná, és azt is fel kell becsülni, hogy annak milyen következményei lennének.

„Személy szerint meggyőződésem, hogy egy ilyen intézkedés hirtelen elvágná a járvány terjedését” – magyarázta Kon doktor, és hozzátette, a legjobb lenne, ha mindenki úgy viselkedne, mintha valóban teljes kijárási tilalom lenne.

„Mindaz, aki aláaknázza az intézkedéseket, a nemzet egészsége ellen cselekszik” – mondta Predrag Kon és hozzátette: „néhány hétig még ki kell bírnunk, legalább két hétig, és utána majd meglátjuk”.