A szerb kormány információtechnológiai és e-igazgatási irodája alig öt nappal azután, hogy létrehozta, meg is szüntette azt az online adatbázist, ahol a fertőzöttek számát városonkénti leosztásban is közzétették, mutatott rá a gradsubotica.co.rs portál cikke.

Mint ismeretes, a covid19.data.gov.rs honlapon közölték az új megbetegedettek és a házi karanténban lévők számára vonatkozó adatokat, de mostantól ezen a weboldalon már csak a házi karanténban lévők száma található meg.

Szabadka azon tíz város közé tartozik, ahol a legnagyobb számú polgárt összesen 1567-et – házi karanténra kötelezték, olvashatóban a honlapon.

Az adatok szerint, melyeket utoljára április harmadikán frissítettek, Belgrádban 15.980 , Újvidéken pedig 3.860 személy van otthoni izolációban.

A szerb kormány március 28-án hozott határozatot, hogy a házi karantén időtartamát 14-ről 28 napra hosszabbítják, ez pedig minden külföldről visszatérő szerbiai állampolgárra, illetve Szerbiában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldire vonatkozik.

Az illetékes szervek telefonon, valamint személyes megkeresés útján is ellenőrzik, hogy az érintettek betartják-e az otthoni izolációt, és mindazokat, akik azt megszegik, pénzbírsággal, vagy börtönbüntetéssel sújtják.

Az otthoni karantén megszegéséért akár három év börtönbüntetés is kiszabható.

A nyitókép 2020. március 29-én készült. Forrás: WaybackMachine Internet Archive