A szerb kormány nemrég közölte, valamennyi nagykorúnak száz euró dinár ellenértékét kapja majd a válság után, a kis- és nagyvállalatoknak három hónapon keresztül minden munkavállaló után kifizetnek egy-egy minimálbért – azonban a földművesekről eddig egy szó sem esett.

A piacok bezárása miatt nagyon sok földműves igen nehéz helyzetbe került, akiknek a saját földjükre sem egyszerű eljutniuk, de még nehezebben oldják meg azt, hogy a terményeik eljussanak a vevőkig.

A szerb kormány a földműveseknek úgy tudna segíteni, hogy kifizetné nekik a 2019-es évi tartozást, s ugyanezt tenné az idei első negyedévi tartozással is, elsősorban a prémiumokat. Ez törvényes kötelezettsége, és nem függ össze a szükségállapottal, magyarázta a Nova Ekonomija portálnak Milan Prostran agroközgazdász, aki szerint az is egyfajta segítség lehetne, ha az állam úgy döntene, megnövelné a hektáronkénti támogatás összegét.

Amikor valamit megtiltunk, akkor azoknak az embereknek, akiket a tiltás érint, valamilyen megoldást kell kínálnunk. A piacok esetében például az lehetett volna az egyik megoldás, hogy minden második pulton lehet árulni, s ezt a távolságot mindenkinek kötelessége betartani. A jelenlegi intézkedések leginkább a kis és közepes mezőgazdasági vállalkozásokat sújtják, akik most a terményeiket nem tudják eladni, és tehetetlenek. Nincsenek szerződéseik a kereskedelmi láncokkal és a feldolgozóiparral sem. Az egyetlen lehetőségük, hogy eljussanak a vevőkig, az a piac volt, amelyet most bezártak, mondta Prostran.

A Nova Ekonomija cikke szerint érthetetlen, hogy a bejelentett gazdasági intézkedések között miért nem szerepelnek a földművesek.