Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter arra utasította Vladimir Rebić rendőrigazgatót, hogy Belgrád utcáira, és az országban mindenhol vezényelje ki a rendőrséget, a csendőrséget, a különleges alakulatokat, a rendes- és közlekedés rendőröket, hogy az utcán tartózkodó személyeket ellenőrizzék, tudatja az RTS.

Nebojša Stefanović azt mondta, azok, akik utcára mehetnek olyankor, amikor nincs kijárási tilalom, már most is láthatják, hogy számos rendőrségi ellenőrző pont található, és ez a következő napokban is így lesz.

„Meg akarjuk mutatni a fegyelmezett embereknek, hogy ők nem buták, hanem okosak, mivel nem veszélyeztetik sem saját, sem mások életét, és az orvosokat is segítik, hogy azoknak ne kelljen 22 órát dolgozniuk” – mondta a miniszter a Prva Televízió műsorában.

A tárcavezető hozzátette, korábban a kijárási tilalom idején az utcán igazoltatott személyek 12-13 százalékának nem volt engedélye kint tartózkodni, mára ez a szám négytől nyolc százalék közé esett, de mint fogalmazott még ez is sok.

„Toleráltuk azt, ha valaki a kijárási tilalom kezdete után 15-20 perccel az utcán tartózkodott, a rendőrség korrekt volt velük és kerültük az elnyomó jellegű intézkedések alkalmazását, de úgy látszik, a polgárok egy része nem értette meg az üzenetet, ezért mostantól szigorúan fogunk büntetni” – üzente Stefanović.

A miniszter leszögezte, hogy a fertőzöttek és halottak magas száma miatt, mindenki, aki elhagyja otthonát, szigorú szankciókra számíthat.

[democracy id=”14″]

A tárcavezető szerint a rendőrség a nyugdíjasokkal igyekezett kesztyűs kézzel bánni, és azt mondta, hogy ők valóban fegyelmezettek, és tisztában vannak azzal, hogy mekkora gondot okozhatnak az államnak, ezért ismételten arra kérte őket, hogy maradjanak otthon és ne kockáztassák egészségüket.

Stefanović arról is beszélt, hogy a rendőrség megtalálta a módját, hogy most a rendkívüli állapot idején hogyan kezelje a családon belüli erőszakkal kapcsolatos eseteket, melyekből 20-30 százalékkal kevesebb történt, és azt tanácsolta az áldozatoknak, hogy a rendkívüli állapot ellenére is jelentsék fel a velük erőszakoskodókat, hogy a rendőrség intézkedhessen védelmükben.

A miniszter aláhúzta, hogy a bűnügyi rendőrség is végzi a dolgát, így például pénteken egy kilogramm szintetikus kábítószert foglalt le.

„A bűnügyi rendőrség emberei mos is ugyanúgy dolgoznak, mint azelőtt. Országos szinten érezhetően visszaesett a bűncselekmények száma” – mondta Stefanović és azt üzente, minden elkövetett bűncselekményt fel fognak deríteni.

A közlekedéssel kapcsolatosan a belügyminiszter azt mondta, annak ellenére, hogy kevesebb jármű van az utakon, történtek halálos közúti balesetek, mivel sokan éppen azért száguldoznak, mivel üresek az utak.

„Azért mert rendkívüli állapot van és kevesebb a jármű, még nem kell őrülten vezetni” – figyelmeztette a polgárokat a miniszter.