A ćuprijai közkórház több orvosa elkapta a koronavírust, egyikük pedig belehalt a járványba. Dr. Predrag Drenovaković, a helyi kórház orvosa azt mondta, hogy mindez nem történt volna meg, ha betartották volna a rendelkezéseket, és ha nem utasítják a személyzetet, hogy addig is járjanak be dolgozni, amíg valamelyikükről ki nem derül, hogy pozitív.

Drenovaković, aki jelenleg karanténban van, az N1 Televíziónak azt mondta, hogy a ćuprijai közkórházban káosz uralkodik, az orvosok és nővérek közül pedig sokan elkapták a fertőzést.

„A nyolc aneszteziológusból öt pozitív, valamint négy urológus is. Ez a két osztály gyakorlatilag bezárt. Az egyetlen onkológus is fertőzött. A járvány szétterjedt az egész kórházban” – mondta Drenovaković és hozzátette, a páciensekről most a még megmaradt dolgozók gondoskodnak.

Az orvos rámutatott, hogy Slobodan Gajić kórházigazgatót hétfőn tesztelték, kedden megkapta az eredményeket, majd a belgrádi Dr. Dragiša Mišović kórházba szállították, két helyettese pedig karanténban van, így az ügyeletes orvosoknak nincs kihez fordulniuk, vezetőség nélkül maradt az intézmény.

[democracy id=”14″]

Drenovaković emlékeztetett, hogy a szerb kormány és Predrag Kon járványügyi szakorvos világos utasításokat adtak, hogy az a személy, aki elsőként érintkezett pozitív személlyel, annak izolációba kell mennie és azt le kell tesztelni, de ez a ćuprijai kórházban nem így történt. Slobodan Gajić igazgató és helyettese, Ivan Milojević azt mondták, hogy nem kell tiszteletben tartani ezeket az utasításokat, és elrendelték a személyzetnek, hogy mindaddig be kell járniuk dolgozni, amíg valamelyikükről ki nem derül, hogy pozitív.

„Ha csak a kormány és Kon professzor utasításait követték volna, akkor ma nem ez lenne a helyzet. Kockázat mindig van, de a fertőzés nem lenne ennyire tömeges” – emelte ki az orvos.

Hozzátette, hogy a ćuprijai orvosoknak reagálniuk kellett a község elnökének kijelentésére is, amikor az azt állította, hogy az orvosok akkor fertőződtek meg, amikor Olaszországba mentek síelni. Drenovaković rámutatott, hogy az elhunyt orvos gyakorlatilag haláláig dolgozott, hiszen hétfőn még műtött, szerdán belázasodott és pénteken kórházba került, ahonnan már nem tért vissza.

„Azt a mesét, hogy a ćuprijai kórházba külföldről ment be a koronavírus, a politikusok találták ki, hogy magukat tisztázzák, vagy nem tudom, miért. Ez nem helyénvaló az egészségügyi dolgozókkal szemben. Miközben Jagodinából teljes felszerelésben, szkafanderekben hozzák a pácienseket, a mi dolgozóink viszont, mondhatni meztelenül fogadják őket, hiszen mindössze arcmaszkjuk és egyszer használatos kesztyűjük van” – mutatott rá Drenovaković doktor a Ćuprijában uralkodó állapotokra.