Ana Brnabić kormányfő bejelentette, hogy a szerb kormány visszavonja a tájékoztatásról szóló határozatát, amelyet néhány nappal ezelőtt hoztak – írja a 021.rs.

A kormányfő azt mondta, hogy a határozat visszavonását Aleksandar Vučić elnök kérésére teszik meg, aki nem szerette volna, hogy árnyék vetüljön a szerbiai tájékoztatásra.

A határozat – amelyet március 28-án fogadott el a kormány – szerint a koronavírus-fertőzés ideje alatt csak a köztársasági egészségügyi válságstáb adhat tájékoztatást magáról a járványról és az azzal kapcsolatos szerbiai adatokról. E válságstáb élén Ana Brnabić áll. A határozat azt is tartalmazza, hogy a helyi polgármesterek és válságstábok a járvánnyal kapcsolatos adatokat kizárólag a köztársasági válságstábnak küldhetik és ugyenez érvényes az egészségügyi intézményekre és annak dolgozóira is. Aki nem a határozat szellemében jár el, azok ellen alkalmazni lehet azokat az előírásokat, amelyek szabályozzák a rendkívüli állapot ideje alatti álhírterjesztést.

„Az én felelősségem, hogy meghoztuk ezt a döntést, ami arra irányult, hogy a polgárok maradéktalanul és időben megkapjanak minden információt a fertőzéssel kapcsolatban, az én butaságom, hogy ezt nem fejtettem ki akkor bővebben“ – mondta a kormányfő, aki hozzátette, hogy szerinte a most visszavont rendelet óvta a polgárokat az álhírektől és a le nem ellenőrzött hamis információktól.

Az egészségügyet bíráló cikke miatt vették őrizetbe az újságírót

A kormányhatározatot többen is bírálták és egyértelmű cenzúraként értelmezték. Több jogász és újságíró-szervezet is törvénytelennek minősítette.

____________________________________________________________________

Fotó: 021.rs