A Szerb Katonaság eddig harminc újvidéki és ugyanennyi belgrádi tartalékost hívott be, áll a Védelmi Minisztérium válaszában, amelyet a Szabad Európa Rádió kérdésére küldtek.

Kiemelik, hogy a katonai szolgálatot valamennyien civil katonaként teljesítették, s a katonai kötelezettségüket az egészségházakban végezték, s mindannyian készen állnak arra, hogy elvégezzék azokat a feladatokat, amelyek az intézményekben várnak rájuk, s amelyek nem kapcsolódnak az egészségügyi munkához, olvasható a minisztérium válaszlevelében, amelyből az is kiderül, hogy hét napon át kell majd teljesíteniük a rájuk kirótt feladatot, s ha a helyzet úgy kívánja, akkor a szolgálati időt meghosszabbítják. Egyelőre hét napon keresztül mindennap nyolc órát kell dolgozniuk, azonban, ha a munkamennyiség miatt valaki tovább marad, akkor másnap szabadnapot kap.

A minisztérium arra is kitért, hogy elsősorban azokat hívják be, akiknek nincs munkaviszonyuk. Azoknak a személyeknek, akik behívót kaptak, de bizonyítani tudják, hogy munkaviszonyban vannak, jelentkezniük kell a területi illetékes szervnél, akitől a behívót kapták, hogy a munkahelyükre biztosítsanak egy másik személyt. A munkahelyi hiányzást a minisztérium igazolni fogja.

A behívókat a szükségállapot ideje alatt hatályos törvénnyel kapcsolatban küldik, s a minisztérium azt is közölte, azokat, akik civilként szolgálták le a katonaságot, nem lehet beosztani a szerb hadsereg harci egységeibe. Azok a személyek ellen, akik nem tesznek eleget a behívónak, szabálysértési vagy bűnvádi feljelentést tesznek.