Az elmúlt időszakban igen sok kérdést kaptunk, amelyekben olvasóink az iránt érdeklődtek, mit tegyenek, ha a hatvanöt évnél idősebb személynek orvoshoz kell mennie, miközben rá már érvényes a teljes kijárási tilalom, vagyis nem hagyhatja el egy percre sem az otthonát.

Mivel ez egy sokakat érintő és érdeklő téma, hiszen a hatvanöt évnél fiatalabbakat is érinti, ugyanis legtöbbször nekik kell majd megoldani, megszervezni az utazást, éppen ezért az elmúlt napokban több információt is összegyűjtöttünk ebben a témában, amelyeket most csokorba szedve megosztunk az olvasóinkkal.

[democracy id=”14″]

  1. Ha valakinek egészségügyi problémája adódik, vagy gyógyszert kell kiírnia, akkor az első, amit tennie kell, hogy felhívja az egészségházat, s kéri a kezelőorvosát (ha nincs ott, akkor az ügyeletessel), s vele megbeszéli a következő lépést. Ez lehet az is, hogy a kezelőorvos úgy dönt, látni akarja a beteget, ebben az esetben meg kell jelenni az egészségügyi intézményben a megbeszélt időpontban. Fontos, hogy oda csak az mehet be, akin maszk van, úgyhogy, akinek van otthon, az vigye magával (akinek nincs, annak az egészségház biztosít). Ha valakinek a gyógyszere fogyott el, azt az ügyeletes orvos kiírja, s csak meg kell kérni egy fiatalabb családtagot, vagy egy önkéntest, hogy vegye át a receptet és váltsa ki a gyógyszertárban. A vérvételt mobil csapatok oldják meg, akik felkeresik az idősebbeket, s az otthonaikban végzik el a vérvételt.

A szerb katonaság eddig harminc újvidéki tartalékost hívott be

2. Ha valaki hónapokkal korábban kapott időpontot valamelyik egészségügyi intézménybe, annak először is telefonon kell érdeklődnie, hogy végzik-e az adott vizsgálatot. Tudni kell, hogy szinte minden olyan vizsgálat, amely nem éltbe vágóan fontos, azokat egyelőre felfüggesztették. Fontos megemlíteni, hogy nagyon sokan telefonálnak, úgyhogy, aki érdeklődésre szánja rá magát, az készüljön fel a hosszas és idegőrlő várakozásra.

3. A szükségállapot kihirdetése másnapján az egészségügyi miniszter is kihangsúlyozta, azokat a vizsgálatokat és kezeléseket, amelyek életet menthetnek, el fogják végezni. Ez a gyakorlatban igencsak vontatottan működik, s már arra is volt példa, hogy valaki jelezte, az MRI vizsgálatát, amire hat hónapot várt, elhalasztották, pedig fontos lenne neki, hogy mielőbb kiderüljön a diagnózis.

Ennél a pontnál írjuk le azt a folyamatot is, ha egy hatvanöt évnél idősebb személynél sürgős kezelésre vagy kivizsgálásra van szükség. Ilyen esteben nagyon fontos, hogy az illetőnek legyen utalója és időpontja, és a rendőrségtől kapott információk szerint, ajánlatos, ha azon azt írja, hogy sürgős. Ha ez mind megvan, akkor a rendőrség nem gördít majd akadályt a kijelölt célig történő eljutás elé.

Vannak olyan vizsgálatok is, amelyeket az állami intézmények nem végeznek, viszont fontosak lehetnek a pontos diagnózis meghatározása során, és a magánklinikák vállalják.

Ilyen esetekben, ha a páciens elmúlt hatvanöt éves, a rendőrség azt tanácsolja, kérjen a magánklinikától egy igazolást, hogy sürgős esetről van szó, s azt a dokumentumot sem árt magával vinnie, amelyen az szerepel, hogy a szükségállapot ideje alatt az állami intézmény nem végzi el a vizsgálatot. A rendőrség azt is megemlítette, a vizsgálat után a páciensnek kapnia kell egy igazolást arról, hogy miért hagyta el a hatvanöt évnél idősebb személy az otthonát, milyen vizsgálatot végeztek rajta. Ez azért fontos, mert ha hazaúton megállítják, akkor ezzel tudja igazolni, miért hagyta el otthonát.

4. Sok olyan eset van, amikor az orvos vagy a komisszió az összegyűjtött eredményekből képes megállapítani, mi legyen a következő lépés. Ha tudjuk, hogy az ismerősünk, rokonunk, családtagunk esetében is ez a helyzet, akkor ne tegyük őt ki a felesleges és kimerítő utazásnak, inkább vigye el a papírokat egy fiatalabb személy, aki majd konzultál az orvossal.

Ha további kérdéseik vannak, akkor azokat írják meg az info@szabadmagyarszo.com címre, vagy ha az egészségügyi állapotukkal kapcsolatos kérdésük van, akkor a Net-doki csapatának tehetik fel kérdéseiket.

Kérdezze a Net-dokit!