Igor Mirović tartományi kormányfő közlése szerint Vajdaságban minden ötödik koronavírussal fertőzött személy egészségügyi dolgozó. A Vajdasági Klinikai Központ (KCV) fertőző klinikájának hét egészségügyi nővére karanténban van, egyikük magas lázzal is küzd, tudatja a Nova.rs portál.

Habár a koronavírussal való fertőzés kockázatának éppen az egészségügyi dolgozók vannak leginkább kitéve, a Nova.rs portálnak nyilatkozó személyek elmondása szerint nemcsak a betegekkel való kapcsolat miatt veszélyeztetettek, hanem azért is, mert kaotikus állapotok uralkodnak és még az alapvető felszerelés sincs biztosítva.

„Azok a nővérek, akik az úgynevezett korona-központban dolgoznak, szombaton este fellázadtak és nem akartak bemenni a páciensekhez, mivel nem volt védőfelszerelésük. Néhány órával később érkezett valamennyi felszerelés, de nem sok” – mesélte a KCV egyik orvosa (név a Nova.rs szerkesztőségében), aki hangsúlyozta, a legnagyobb probléma az, hogy a korona-központban, valamint a más osztályokon a potenciális fertőzöttekkel dolgozó egészségügyi személyzet számára nincs elegendő védőfelszerelés.

„Pénteken a sürgősségi szakorvos kolléganőnknek bármiféle védőfelszerelés nélkül, tehát maszk, sapka és köpeny nélkül kellett intubálnia egy kétoldali tüdőgyulladásban szenvedő beteget. Munkatársaink, főleg az altatóorvosok és az infektológusok le vannak sújtva, amiért gyakorlatilag odalökték őket az első frontvonalra, és folyamatos ügyeletben vannak” – nyilatkozta a portál informátora.

A sürgősségi központ és az intenzív osztály munkatársai – beleértve a műtőkben dolgozókat is – napi egy védőmaszkra jogosultak.

„A váltásvezetőnél beírod, hogy a következő 24 órára átvetted a maszkot. Én ma három műtétet végeztem el, ugyanabban a maszkban” – nyilatkozta a KCV sürgősségi központjának egyik orvosa, aki hozzátette, a káosz és az indokolt félelem ellenére is, a legtöbb kollégája lelkiismeretesen dolgozik, de megérti azokat is, akik nem akarják magukat kockázatnak kitenni, hiszen még a minimális védelem sem biztosított számukra.

A portálnak nyilatkozó egészségügyi dolgozók kiemelték, hogy a felszerelés hiánya mellett a szervezetlenség és a protokollok betartásának elmaradása csak tovább fokozza az amúgy is kaotikus állapotokat.

A Nova.rs megkereste a Vajdasági Klinikai Központ vezetőségét, valamint a tartományi egészségügyi titkárságot, hogy miként kommentálják a KCV dolgozóinak állításait, de az illetékesek közül senki sem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre.

A Vajdasági Klinikai Központban pillanatnyilag 54 koronavírusos beteget gyógykezelnek, hat személyt válságos állapotban, lélegeztetőgépre kapcsolva ápolnak.

Fotó: Vesna Lalić / Nova.rs