Szerbiában április elsejéig összesen 1060 személynél diagnosztizálták a COVID-19 betegséget, közölte Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

A legutóbbi jelentés óta 810 személyt vizsgáltak, közülük 160 tesztje bizonyult pozitívnak. A Torlak Intézet referencialaboratóriumában a járvány kitörése óta összesen 4371 fertőzésgyanús személyt teszteltek.

Darija Kisić Tepavčević elmondta, hogy pillanatnyilag 648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 72-en vannak lélegeztetőgépen.

– Az elmúlt jelentés óta sajnos öt újabb haláleset történt, ezzel 28-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. Mind az öt elhunyt más betegségektől is szenvedő férfi volt – ismertette Darija Kisić Tepavčević.

Al Jazzera újságírójának kérdésére, hogy mi volt a célja azoknak az SMS üzeneteknek, melyekben a feladó azt írta, hogy

„A szituáció drámai. Közelítünk az olaszországi és spanyolországi helyzethez. Kérjük önöket, maradjanak otthon. A COVID-19 járvány elleni válságstáb”,

az epidemiológus megerősítette, hogy ezeket a válságstáb küldte:

– Az üzeneteknek nem a pánikkeltés volt a célja. A válságstáb ezek által is a fertőzés terjedését akarja megakadályozni. Azért küldtünk SMS üzeneteket, hogy azokat a polgárokat is elérjük, akik nem néznek televíziót – mutatott rá Kisić Tepavčević.