Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában azt mondta, hogy Vajdaságban komolyabban veszik a rendkívüli intézkedéseket, ezért van kevesebb fertőzött a tartományban, az ország más részeihez viszonyítva – írja a Pannon RTV honlapja.

Pásztor nem tartja életszerűnek, hogy Szerbiában bevezessék a teljes kijárási tilalmat, viszont mindenkit arra kért, hogy tartsa be az állami rendelkezéseket.

„Hogy őszinte legyek, nem tudom elképzelni, hogy hogy néz ki egy 24 órás kijárási tilalom. Teljesen életszerűtlennek tartom. Lehet ezt mondani, és azt gondolom, hogy egyfajta nyomásgyakorlási eszközként biztos, hogy ezt a fajta alternatívát is fel lehet mutatni, hogy az emberek észhez térjenek, hogy rádöbbenjenek arra, hogy önmagukat is veszélyeztetik, és a környezetüket is veszélyeztetik. De a 24 órás kijárási tilalmat egyszerűen nem tartom életszerűnek. Az életnek a teljes kijárási tilalom idején is valahogy működnie kell, el kell menni gyógyszerért és bevásárolni, valamint az aktuális mezőgazdasági munkálatokat is el kell végezni” – mondta a VMSZ elnöke, aki a vajdasági egészségügyi rendszer felkészültségéről is beszélt.

„Ha nagyon nagy lesz a fertőzötteknek a száma, akkor azt gondolom, hogy nincs olyan egészségügyi rendszer, amelyik ezt a nagy nyomást fel tudná venni. Ezért fontos az, hogy a betegség terjedése, amennyire csak lehet, lelassuljon, hogy egyáltalán az egészségügyi rendszer meg tudjon vele birkózni.” – mondta Pásztor, aki szerint a vajdasági egészségügyi intézményekben a lehetőségekhez képest növelték a kapacitásokat, már több a lélegeztetőgép is, az orvosok és a nővérek felkészültsége pedig maximális.

A VMSZ elnöke a gazdaságról is beszélt.

„A gazdaságot újra kell majd indítani, ehhez pedig szükség van állami segítségre. A vállalatokat és a kisvállalkozókat talpon kell tartani, ez mindenképpen prioritás – hangsúlyozta Pásztor István, aki szerint a szerb állami válságkezelő gazdasági intézkedések a munkahelyek megtartásához is hozzájárulnak.

____________________________________________________________________

Fotó:Pannon RTV