A szerb kormány hétfői döntése értelmében a járványügyi helyzet miatt az idén később kezdődik meg az általános iskolákban ez első osztályosok iratkozása. A szülőknek azonban lehetővé teszik, hogy kapcsolatba lépjenek a kívánt iskolával, ehhez pedig egy új elektronikus felületet biztosítanak, írja a babamama.rs.

Az eUprava portálon található szolgáltatást Iskazivanje interesovanja za upis u osnovnu školu (Érdeklődés kifejezése az általános iskolába való beiratkozásra) alatt találják meg, de jelentkezhetnek telefonon is. Az iskolák jegyzik majd a szülők jelentkezését, ezáltal pedig hozzávetőlegesen tudják majd a az oda iratkozó gyermekek számát is.

Azok a szülők, akik az elektronikus módját választják az iratkozásnak, értesítést kapnak majd a tényleges iratkozás dátumáról, amint azt országos szinten meghatározzák.

Amint meghatározzák az iratkozás dátumát, az eUprava portálon lehetővé teszik majd, hogy a szülők egyetlen időpont igénylésével vagyis az adott iskola egyetlen alkalommal való meglátogatásával beirassák a gyermeküket, s egyben elbeszélgessenek a pszichológussal. Semmilyen dokumentumot papír formában nem kell majd a szülőnek sem átadnia sem beszereznie, mindezt elektronikus úton a rendszer megoldja.

Az iskolák maguk szerzik majd be a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a lakhelyről szóló bizonylatot, továbbá a szükséges egészségügyi dokumentumokat.

A tavalyi évben elektronikusan több mint 60 000 gyermek iratkozott be az általános iskolákba országszerte, a szülőknek pedig nem kellett beszerezniük több mint 120 000 papírformájú dokumentumot.

____________________________________________________________________

Fotó:WMN